maandag, 8. december 2014 - 15:16 Update: 08-12-2014 17:35

Particulier miljoenenfonds voor nieuwe aankopen Rijksmuseum

Nieuw particulier fonds voor Rijksmuseum
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Rijksmuseum wordt in de gelegenheid gesteld om tekeningen en aquarellen van Hollandse en Vlaamse kunstenaars aan te kopen uit het nieuwe 'I.Q. van Regteren Altena Fonds'. Dit meldt het Rijksmuseum maandag.

De familie Van Regteren Altena heeft bij het Rijksmuseum een nieuw Fonds op Naam gesticht, het 'I.Q. van Regteren Altena Fonds'. ´Het Rijksmuseum heeft één van de grootste collecties Nederlandse tekeningen in de wereld. Wij zijn ongelooflijk blij dat we dankzij dit Fonds op Naam aankopen kunnen doen op het gebied van Nederlandse en Vlaamse tekenkunst´, aldus Taco Dibbits, directeur Collecties van het Rijksmuseum.

I.Q. van Regteren Altena Fonds

Het I.Q. van Regteren Altena Fonds is gesticht door de kinderen en kleinkinderen ter herinnering aan professor I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), groot kenner van de tekenkunst, in het bijzonder die van Jacques de Gheyn II (1565-1629).

Van Regteren Altena was hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1937-1969) en directeur van het Rijksprentenkabinet, het huidige prentenkabinet van het Rijksmuseum (1948-1962). Het nieuwe Fonds op Naam heeft als doelstelling aankopen van tekeningen en aquarellen door Hollandse en Vlaamse kunstenaars tot 1899 – geboortejaar van Van Regteren Altena - mogelijk te maken.