woensdag, 26. november 2014 - 15:41 Update: 26-11-2014 19:58

Patrick S. lijdt aan psychische stoornis, OM eist 25 jaar cel en TBS

OM zet eis levenslang Patrick S. om in 25 jaar celstraf
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woensdag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag in hoger beroep 25 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen Patrick S.

Patrick S. heeft zich in de visie van het OM schuldig gemaakt aan de gekwalificeerde doodslag op de in 2010 verdwenen Farida Zargar en op Nanda Kerklaan op 28 januari 2010 en van een poging gekwalificeerde doodslag op een Poolse man op 24 maart 2011. Verder wordt de man nog verdacht van straatroven, bedreiging en het bezit van kinderporno.

Pieter Baan Centrum

In de hoger beroepsprocedure is verdachte wederom voor onderzoek geplaatst in het Pieter Baan Centrum. Eerder was hij ook al in het PBC geplaatst maar heeft hij beperkt meegewerkt. In hoger beroep heeft hij wel meegewerkt en is hij uitgebreid onderzocht. Uit de rapportages blijkt dat hij lijdt aan een psychische stoornis en dat deze stoornis gedeeltelijk doorwerkte in zijn handelen. 

Door de deskundigen wordt TBS met dwangverpleging geadviseerd. Dit advies neemt de advocaat-generaal over. “De veiligheid van anderen en van de samenleving eist het opleggen van deze maatregel”, aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het OM ziet daarom in hoger beroep af van de eis van levenslang.