woensdag, 22. januari 2014 - 21:48 Update: 03-07-2014 0:44

PEC Zwolle houdt bekerhoop JVC Cuijk 170 seconden levend

Foto van voetbal | Archief EHF

(ELF-Voetbal) De hoop voor JVC Cuijk duurde exact 170 seconden. Toen trapte Bart van Hintum de 1-0 binnen voor PEC Zwolle. Het werd uiteindelijk 5-1 voor de eredivisionist, die zich daardoor als tweede club plaatste voor de halve finale van de KNVB beker. Al kwam de mooiste treffer zeker van de gasten.

Beide ploegen begonnen met hun sterkste teams aan het duel. Trainer Ron Jans gaf bij PEC Zwolle weer de voorkeur aan Fred Benson boven Guyon Fernandez. Maikel van der Werff verving de geblesseerde Darryl Lachman opnieuw in het hart van de verdediging. JVC Cuijk bracht één wijziging aan in haar basisopstelling. Fathi Ben Ahmed, die zondag ontbrak vanwege een schorsing, startte als linksbuiten. Daardoor viel uiteindelijk Ryan Bouwmeester uit de basisopstelling.

De amateurclub, momenteel nummer twee in de Topklasse Zondag, werd gesteund door bijna tweeduizend enthousiaste toeschouwers. Met zestien bussen en een dubbeldekker waren ze afgereisd naar het IJsseldelta Stadion. Hun hoop was echter al na 170 seconden voorbij. Na een overtreding van Stevie Hattu op Mustafa Saymak kreeg PEC Zwolle een vrije trap. Bart van Hintum krulde het leder met een draai direct binnen. Al moet gezegd worden dat doelman Joris van Gerwen daarbij niet geheel vrijuit ging.
In de zestiende minuut werd het ook al 2-0. Een vrije trap van de linkerkant van Mustafa Saymak werd onvoldoende weggewerkt, waarna Maikel van der Werff de bal beheerst binnenschoof. Weer drie minuten later werd het 3-0. Weer uit een standaardsituatie. Een corner van de rechterkant van Van Hintum werd bij de tweede paal binnen gefrommeld door Ryan Thomas. De wedstrijd was hierbij feitelijk al beslist.

JVC Cuijk kreeg daarna wel een paar kansjes. In de veertiende minuut had Fathi Ben Ahmed voor het eerst op doel geschoten. Daarna kopte ook Kevin van Veen naast en zag Alexander Prent een schot gekeerd worden door doelman Diederik Boer. Aan de andere kant trad Van Gerwen nu wel goed handelend op na schoten van Fred Benson en Thomas. Na rust startte JVC Cuijk met nieuwe moed en dat resulteerde direct in een paar aardige mogelijkheden. Doelman Diederik Boer keerde een inzet van Kevin van Veen en Alexander Prent zag een lob op het dak van het doel belanden.

Maar na een uur gaf PEC Zwolle de genadeklap. In de rust bracht trainer Ron Jans in Thanasis Karagounis en Denis Mahmudov twee verse krachten. Laatstgenoemde, overgekomen van Excelsior'31, scoorde zijn eerste voor zijn nieuwe werkgever. Al werd de inzet van Mahmudov wel van richting veranderd, waardoor doelman Joris van Gerwen op het verkeerde been stond. Maar het mooiste doelpunt kwam toch echt van de gasten. In de 71e minuut trapte Kevin van Veen een vrije trap via de onderkant van de lat prachtig binnen: 4-1. Een mooie opsteker van de Helmondse spits, in het dagelijks leven stucadoor.

In de 78e minuut bouwde Mahmudov de marge echter opnieuw uit tot vier doelpunten. Met zijn rechter schoof hij de bal beheerst in de hoek: 5-1. De gasten namen echter met opgeheven hoofd afscheid. Het publiek vierde nog lang feest. Vanavond weet PEC Zwolle wie de tegenstander in de halve finale wordt.