zaterdag, 11. januari 2014 - 13:22 Update: 15-07-2014 21:49

Pechtold:beter om gasboringen Groningen te vertragen

Foto van gaswinning | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

D66 wil dat er minder gasboringen in Groningen worden gedaan en wil inspraak bij het aanstaande kabinetsbesluit over de boringen die per jaar miljarden euro's opleveren.

Dit meldt de Telegraaf zaterdag. Volgens Pechtold raakt de 'financiële discussie' over de boringen de begrotingsafspraken van de drie oppositiepartijen met het kabinet. De begrotingsafspraken werden in oktober vastgelegd in het Herfstakkoord.

Pechtold vindt dat het geen zin heeft om in een hoog tempo gas te blijven oppompen. In de Telegraaf zegt hij hierover: 'Wat er zit, gaat niet verloren. Bovendien is de gasprijs laag, dus krijgen we er minder voor.' Vorig jaar werd er een recordhoeveelheid gas gewonnen. Maar daarnaast was er ook een toename van zware bevingen in de provincie Groningen. Mocht het kabinet de gaswining te beperken, zal dat grote financiële gevolgen hebben. Als er 20 procent minder gas wordt verkocht, levert dat al een tegenvaller op van 2,2 miljard voor de schatkist. Het kabinet heeft de gasbaten voor 2014 al ingeboekt. Volgens de begroting moet dat 11,9 miljard opleveren.

Minster Kamp (VVD) heeft daarom eerst een reeks onderzoeken laten doen naar de effecten van gaswinning op aardbevingen in het noorden van het land. 'Alle onderzoeken zijn binnen en verschillende adviezen zijn ingewonnen. Daar kijken we nu naar', aldus Kamp in de krant.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):
d66