vrijdag, 24. januari 2014 - 18:13 Update: 03-07-2014 0:43

Pedofiele orthopedagoog krijgt 3 jaar cel en TBS

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Haarlem

Vrijdag heeft de rechtbank Noord-Holland een 59-jarige orthopedagoog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en TBS met voorwaarden. Dit meldt de rechtbank Haarlem vrijdag.

Minderjarige jongens verkracht
De rechtbank acht bewezen dat verdachte tijdens behandelsessies in 2010 en 2011 twee minderjarige jongens meerdere keren heeft verkracht, dat wil zeggen dat hij zijn vinger in de anus van de jongens heeft gebracht en gehouden.

Tevens heeft hij in 2005 als orthopedagoog ontucht gepleegd met een jongen, toen deze 5 jaar oud was. Verder heeft hij in 2004 en 2010 tijdens behandelingen twee minderjarige jongens door onder meer fysiek en geestelijk overwicht, gedwongen ontuchtige handelingen te ondergaan. De veroordeling betreft ook het bezit van kinderporno, in totaal 39 afbeeldingen.

Bij verdachte zijn aanzienlijk meer foto's en films op de laptop en externe harde schijf aangetroffen, maar daarvan waren op de dagvaarding geen feitelijke omschrijvingen vermeld. De dagvaarding is deels nietig verklaard, omdat dit volgens de Hoge Raad wel vereist is.

Alle feiten waren gepleegd vóór de vorige veroordeling van verdachte door de rechtbank Haarlem op 19 september 2011 en hadden destijds ‘meegenomen’ kunnen worden, wanneer die feiten toen bekend waren geweest. De rechtbank heeft daarmee bij het opleggen van de straf rekening gehouden.