donderdag, 9. januari 2014 - 8:15 Update: 03-07-2014 0:44

Pensioenfondsen mogelijk beboet om onvoldoende inzicht vermogensbeheer

Foto van vallende euromunten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Tientallen pensioenfondsen krijgen mogelijk een boete opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB) Dit omdat ze volgens de toezichthouder onvoldoende inzicht bieden in de kosten van hun vermogensbeheer. Dar meldt de Nederlandsche Bank (DNB) vanochtend.

Pensioenfondsen hebben over 2012 4,5 miljard euro aan vermogensbeheerkosten gerapporteerd aan De Nederlandsche Bank. Dit is 0,53 procent van de beleggingen. Beleggingen in private equity en hedge funds blijken over 2012 het duurst. Verder blijkt uit onderzoek van de gerapporteerde kosten dat deze van fonds tot fonds sterk verschillen: van minder dan 0,05 procent tot meer dan één procent.

Door deze nieuwe cijfers is een beter zicht ontstaan op de vermogensbeheerkosten van pensioenfondsen.

DNB verwacht dat een pensioenfonds bij de keuze voor de verschillende beleggingscategorieën een afweging maakt tussen rendement, risico en kosten. Voor de evaluatie van de verschillende beleggingen moet een fonds vervolgens een gedetailleerd zicht hebben op de kosten van de verschillende beleggingscategorieën. De AFM ziet er vanuit haar rol op toe dat de vermogensadviseur het kostenaspect naast het rendement en het risico van beleggingen vooraf voorlegt aan een pensioenfonds. Daarnaast vindt de AFM het van belang dat vermogensbeheerders de kosten ook achteraf inzichtelijk maken aan pensioenfondsen.