donderdag, 19. juni 2014 - 19:48 Update: 03-07-2014 0:34

Persverklaring driehoeksoverleg situatie Hells Angels Kerkrade

Foto van jas lid Hells Angels
Kerkrade

De gemeente Kerkrade heeft kennis genomen van het voornemen van de Hells Angels om het oude Navarro-pand aan de markt in Kerkrade te kopen.

Dergelijke ontwikkelingen leveren onveiligheidsgevoelens op bij inwoners en ondernemers. Dat zien we niet alleen in Kerkrade, maar ook in andere gemeenten die te maken hebben (gehad) met OMG’s. “Voor mij is intimiderend en crimineel gedrag niet aanvaardbaar en ik wil dat mijn inwoners zich veilig voelen in onze stad,“ aldus burgemeester Som.

Driehoek

Vanmiddag is de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) bij elkaar gekomen. Het OM heeft in de driehoek aangegeven dat zij geen toestemming geeft voor de levering na verkoop. Op het pand rust namelijk conservatoir beslag.

Mocht het zo zijn, dat ondanks dat het pand niet van eigenaar wisselt, er toch activiteiten plaatsvinden van een OMG, dan zal de gemeente strikt handhavend optreden. De burgemeester: “U begrijpt dat ik, gezien de onveiligheidsgevoelens van mensen, met extra aandacht volg wat er gebeurt in en rondom het pand. En als er zaken gebeuren die niet passen binnen wet- en regelgeving, de gemeente direct zal optreden.“

Ik voel me daarin gesterkt door de 32 andere burgemeesters in Limburg, met wie we gezamenlijk het probleem van de Outlaw Motor Gangs aanpakken. En ik voel me gesterkt door de gouverneur en de minister van Veiligheid en Justitie die ik deze week uitgebreid over deze kwestie heb gesproken,“ aldus de burgemeester.

Gezamenlijke aanpak

De aanpak van Outlaw Motor Gangs heeft een hoge prioriteit voor de 33 gemeenten, de politie en het openbaar ministerie in Limburg. Leden van OMG’s zijn op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten (voorbeelden: wapens, drugs, intimidatie etc.). We nemen het tegengaan van dergelijke criminele activiteiten uiterst serieus, daarin gesterkt door de Minister van Justitie die april 2014 de tweede kamer verzekerde dat de clubs worden aangepakt als er criminele feiten worden gepleegd en ze de samenleving bedreigen. Gemeenten, het Rijk, de FIOD, het OM en de Belastingdienst werken daarbij intensief samen. We willen in dit land geen vrijplaatsen voor normoverschrijdend en crimineel gedrag en zullen dat met alle middelen die ons ten dienste staan aanpakken: bestuurlijk, strafrechtelijk of anderszins. Het moet afgelopen zijn met intimidatiepraktijken, geweld en criminele activiteiten, met clubleden die ogenschijnlijk van de lucht leven en het massale machtsvertoon in clubkleuren.

Provincie: