zaterdag, 31. mei 2014 - 12:26 Update: 03-07-2014 0:35

Petitie tegen benoeming van Woerkom na Marokkaan-uitspraak

Foto van Guido van Woerkom | ANWB
Foto: anwb
Den Haag

Als het aan de Marokkaanse gemeenschap ligt, wordt Guido van Woerkom niet de nieuwe Nationale Ombudsman.

De Marokkaanse gemeenschap is tegen zijn benoeming omdat Van Woerkom vier jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Het samenwerkingsverband roept Kamerleden op om dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen. Dit melden verschillende media zaterdag. 

Een woordvoerder van SMN zaterdag in de media: 'Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman.'  Al eerder stuurde het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) een brief aan de Tweede Kamer met dezelfde boodschap. Het Landelijk Beraad Marokkanen schreef hierin: 'De Marokkaanse Nederlanders zullen in hem niet de onafhankelijke en onpartijdige persoon van onbesproken gedrag zien die de Nationale Ombudsman dient te zijn.'

De ophef gaat over een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs. Van Woerkom zei in 2010 dat hij zijn vrouw niet met de taxi wilde laten gaan, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. Van Woerkom heeft hiervoor zijn excuses aangeboden.

Naar aanleiding van de uitspraak van Van Woerkom is een actie opgezet tegen zijn benoeming. Er is een Facebookpagina opgezet en mensen kunnen een petitie tekenen tegen de aanstelling. De Kamer bespreekt de voordracht aanstaande dinsdag. Als de Kamer akkoord gaat, wordt Van Woerkom in het najaar beëdigd.

Provincie:
Tag(s):