dinsdag, 11. februari 2014 - 18:38 Update: 03-07-2014 0:42

Plasterk noemt zijn eigen uitspraken zeer onverstandig

Foto minister Plasterk | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De eerste termijn van het Tweede Kamer debat over is dinsdagmiddag om 16.30 begonnen.

Spervuur aan vragen
Minister Plasterk kreeg van alle oppositiefracties een spervuur aan vragen op zich af. Ook minister Hennis-Plasschaert kreeg de nodige vragen omtrent haar handelen in deze kwestie.

Een essentiële vraag die daarbij veel werd gesteld is die waarom Plasterk, terwijl hij al op 22 november 2013 wist dat de genoemde 1,8 miljoen metadata records door de NSO in Nederland zelf verzameld was en niet door de NSA, niet meteen de Tweede Kamer hiervan op de hoogte heeft gesteld.

Verzwegen
Uit de brief met antwoorden die minister Plasterk gisterenmiddag zelf naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat hij ruim 2,5 maand lang voor de Tweede Kamer heeft verzwegen dat de informatie die hij in eind oktober in Nieuwsuur en begin november in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer naar buiten bracht onjuist was.

NSA
Plasterk zei in Nieuwsuur en in het overleg met de Tweede Kamer dat de Amerikaanse NSA de 1,8 miljoen gegevens van telefoongesprekken en surfgedrag van Nederlanders had verzameld.

AIVD en MIVD
Plasterk en Hennis-Plasschaert schreven vorige week dinsdag op 4 februari in een brief aan de Tweede Kamer dat het niet de NSA was maar de eigen Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD die de informatie hadden verzameld.

Debat geschorst
Het debat is dinsdagavond om 19.00 uur tot 20.15 uur geschorst. In die tijd hebben beide ministers de gelegenheid om zich voor te bereiden op de antwoorden voor alle gestelde vragen.

Om 20.15 uur is de tweede termijn van het debat over de berichtgeving rond de 1,8 miljoen afgetapte metadata records door Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis-Plasschaert van Defensie gestart.

20.20 uur Excuses Plasterk
Bij de opening van het debat heeft minister Plasterk zijn excuses aangeboden aan de Tweede Kamer. Plasterk zei dat zijn uitspraken 'zeer onverstandig waren'. 'Ik had dit niet moeten doen, het was een verkeerde keuze'.  

 

Provincie: