zaterdag, 4. januari 2014 - 19:24 Update: 03-07-2014 0:45

Plastische chirurgen weer drukker met vuurwerkslachtoffers

Foto van vuurwerk in oog | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Deze jaarwisseling moesten 70 vuurwerkslachtoffers (10 procent van het totaal) geopereerd worden door een plastisch chirurg.

Van hen hadden er 59 verwondingen aan de handen en 13 (ook) in het gezicht of op het lichaam. Vorig jaar werden 62 vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling geopereerd. Dit blijkt uit cijfers die plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam heeft verzameld voor de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, zo meldt de NOS zaterdag.  De organisatie denkt dat deze maand nog meer vuurwerkslachtoffers een bezoek zullen brengen aan de plastisch chirurg.

Er waren dit jaar minder vuurwerkslachtoffers, maar hun verwondingen waren wel ernstiger. De meeste slachtoffers waren mannen, waarvan meer dan de helft jonger was dan 18 jaar. Van de rest was de meerderheid onder de 35 jaar. Er waren maar twee vrouwen bij. Van de slachtoffers hadden de meesten zelf het vuurwerk afgestoken. Dertien gewonden waren toeschoudwers. Het jongste slachtoffer was pas twee jaar.

De plastisch chirurgen beschouwen illegaal vuurwrk als 'explosieven' en constateren dat dit type vuurwerk steeds zwaarder wordt. Van de verwondingen die zij moesten behandelen was de helft veroorzaakt door dit illegale vuurwerk. Dat geldt ook voor alle handamputaties. De andere helft van de verwondingen had te maken met legaal vuurwerk. Vaak ging het dan om verkeerd gebruik of doordat het vuurwerk te vroeg ontplofte.

Het aantal mensen dat aan een of twee ogen blind werd, staat nu op achttien. Vorig jaar waren dat er eind januari 23. De oogartsen verwachten dat er nog meer 'blinde ogen' bij komen. Tien mensen liepen andere zware beschadigingen aan hun oog op.

De beroepsverenigingen van de oogartsen en plastisch chirurgen herhalen daarom met kracht hun pleidooi van vorig jaar voor een verbod op consumentenvuurwerk en strenger optreden tegen illegaal vuurwerk.