woensdag, 3. september 2014 - 10:48 Update: 03-09-2014 17:57

Poetin hoopt vrijdag op vredesakkoord Oekraïne

Akkoord tussen Rusland en Oekraïne over permanente wapenstilstand
Foto: Archief EHF

Oekraïne en Rusland zouden een akkoord hebben bereikt over een permanent staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

Porosjenko, de Oekraíense president, en zijn Russische collega Poetin zijn het aan de telefoon eens geworden over de noodzakelijke gezamenlijke stappen om een uitweg uit de crisis te vinden. Dit staat onder meer in hun verklaring, zo meldt het bureau van Porosjenko in Kiev.

Ook het Russische persbureau Interfax heeft dit woensdagochtend bekendgemaakt op basis van uitspraken van een woordvoerder van Poetin, zo meldt de Volkskrant. Woordvoerder Demitri Peskov tegen Interfax: 'De opvattingen van de presidenten van beide landen over de mogelijkheden om uit de crisissituatie te geraken, komen in grote lijnen overeen.'

Maar op Twitter liet president Porosjenko naar aanleiding van het telefoongesprek weten: 'Als gevolg van mijn telefoongesprek met de Russische president hebben we overeenstemming bereikt over een permanent staakt-het-vuren in Donbass.' De pro-Russische seperatisten hebben hierop nog niet gereageerd. Zijn zijn actief in Donbass. In dit gebied ligt ook de stad Donetsk. De aankondiging komt als een verrassing, op een moment dat de crisis steeds verder escaleerde.

Update
Inmiddels is bekendgemaakt dat Poetin ontkent dat er een 'permanent staakt-het-vuren' is afgekondigd voor Oost-Oekraíne, zo meldt de Volkskrant. Moskou erkent wel dat er 'stappen richting vrede' zijn overeengekomen. Een woordvoerder van Poetin zegt dat er geen bestand kan zijn, omdat Rusland geen partij is in het conflict. Poetin hoopt wel dat het vrijdag tot een vredesakkoord komt tussen de strijdende partijen.

Categorie: