vrijdag, 4. april 2014 - 11:33 Update: 03-07-2014 0:38

Poging tot diefstal toppaard Vingino leidt tot vijftien arrestaties

foto van paard | fbf
Foto: fbf
Vijfhuizen

Donderdagavond zijn vijftien personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van een paard. Dit meldt de politie vrijdag.

Het paard dat men wilde meenemen is één van de toppaarden uit de Nederlandse dressuur, het paard Vingino.

Volgens de politie wilde rond 22.00 uur enkele mannen het dier wegnemen bij een manege aan de Kromme Spieringweg. Dit werd gezien door betrokkenen van de manege waarbij een vechtpartij ontstond. Beide partijen beweren de eigenaar van het paard te zijn, de precieze toedracht is nog onduidelijk. De verdachten, tien mannen en vijf vrouwen, komen uit de omgeving van Leiden en Haarlem.

De politie heeft onderzoek gedaan op en in de omgeving van de manege. In het pand werden twee hennepkwekerijen aangetroffen, deze zijn ter plekke ontmanteld. Er was tevens sprake van diefstal van elektriciteit. Het paard en enkele voertuigen zijn in beslag genomen.

Rel

De website Horses.nl meldt dat het paard eigendom is van Tommie Visser en Margriet van Beelen. Volgens de site zou Van Beelen door de vader van Tommie Visser zijn beschoten. Er is hiervan aangifte gedaan bij de politie. De advocaat van Visser houdt er een andere lezing op na. Volgens hem wilde ''een knokploeg van een man of tien'' Vingino met geweld uit zijn stal halen. Hij zegt dat de groep is gestuurd door Van Beelen. Van Beelen zou het paard willen doorverkopen. Daar zou Visser het niet mee eens zijn.

De Noord-Hollandse dressuurruiter Tommie Visser is mede-eigenaar van Vingino – het toppaard waarmee hij zich in ijltempo in het olympisch kader heeft gereden. “Tommie heeft Vingino sinds 2009 in africhting en heeft daar nooit een cent voor ontvangen”, vertelt advocaat mr. Schelstraete.

Provincie: