maandag, 27. januari 2014 - 16:40 Update: 03-07-2014 0:43

Polare sluit 20 boekwinkels en webshop

Foto van logo Polare boekhandel | Polare
Foto: Polare
Amsterdam

Dinsdag 28 januari sluit boekwinkelketen Polare tijdelijk al haar 20 winkels in Nederland. Dit meldt Polare maandagmiddag.

De sluiting gebeurt volgens Polare ‘met het oog op een strategische heroriëntatie’ en acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen.

’Ondanks de recent hervatte levering door het voormalige Centraal Boekhuis (CB) biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing’, stelt Polare. Deze tijdelijke sluiting geldt alleen voor de 20 Nederlandse vestigingen en de webshop van Polare. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven geopend.

Sinds de samenvoeging van het voormalige Selexyz met De Slegte en de introductie van Polare, heeft de boekwinkelketen veel bereikt. Zo zijn diverse filialen samengevoegd tot krachtige regionale spelers voor nieuwe en gebruikte boeken.

Daarnaast werden een succesvolle website en een inmiddels populaire App gelanceerd. Eind 2013 werd Polare door consumenten verkozen tot de beste boekwinkelketen van Nederland.

Het management nam diverse maatregelen om de organisatie door de recessie heen te loodsen. Hierbij was voorzien in een krimpende boekenmarkt. Een door de branche onvoorziene extra daling van de boekverkopen, alsmede de in 2013 verlaagde kredietfaciliteit bij CB, noodzaakte Polare in november vorig jaar echter tot een tweede reorganisatie.

Kredietregeling niet afdoende
Een tijdelijk verruimde kredietregeling zou Polare in staat stellen om vanaf mei 2014 weer zwarte cijfers te realiseren. Polare presenteerde haar partners hiertoe verschillende scenario’s waarmee de relatief korte financieringsperiode kon worden overbrugd. Helaas werd geen van de scenario’s uiteindelijk geaccepteerd.

Tijdens de gesprekken besloot CB daarentegen om eenzijdig haar leveringen aan de winkels te staken. Dit veroorzaakte een periode van onrust en onzekerheid onder medewerkers, uitgevers, media en de consument.

Teneinde de impasse te doorbreken zag Polare zich genoodzaakt akkoord te gaan met een verdere inperking van de kredietregeling. Ondanks de vervolgens hervatte bevoorrading meent Polare dat de ontstane situatie onvoldoende toekomstperspectief biedt. Polare kiest nu voor een tijdelijke sluiting van haar Nederlandse winkels. Daarmee worden de belangen van de leveranciers beschermd.

Momenteel is Polare in gesprek met geïnteresseerde partijen.

Jan van de Wouw, directeur van Polare: “Onze business case is sterk. Wij nemen deze stap niet alleen om onze belangen maar ook die van onze leveranciers veilig te stellen. Wij werken er hard aan om onze winkels snel te kunnen heropenen.”