woensdag, 27. augustus 2014 - 8:01 Update: 27-08-2014 12:40

Politici in Brabant en Zeeland maken zich zorgen over gebreken kerncentrale België

Grote zorg in zuidelijke provincies om kerncentrale Belgë
Foto: Archief EHF

Lokale politici in Brabant en Zeeland maken zich zorgen over de kerncentrale in het Belgische Doel, vlak over de Nederlandse grens.

Door ernstige problemen als olielekkage, haarscheurtjes, slechte controle en zelfs mogelijke sabotage liggen twee van de vier kernreactoren stil, die ook de rest  van het jaar niet meer opgestart zullen worden  Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

De kerncentrale van Doel ligt zo'n drie kilometer van de Nederlandse Hedwigepolder. Op 30 kilometer afstand liggen steden als Terneuzen en Bergen op Zoom. Een van de reactoren ligt stil nadat er een grote hoeveelheid olie was gelekt uit een stoomturbine, mogelijk door sabotage. Bij een andere reactor zijn twee jaar gelden haarscheuren aangetroffen in het reactorvak. De reactor zal waarschijnlijk de hele winter stilliggen en misschien zelfs wel nooit meer werken, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

PvdA in Noord-Brabant
De PvdA in Noord-Brabant is geschrokken en heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De partij wil onder ander weten of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Volgens de PvdA waren de berichten uit Doel nog nooit zo verontrustend als nu. In Zeeland heeft GroenLinks vragen gesteld.