maandag, 28. juli 2014 - 12:07 Update: 28-07-2014 13:37

Politie arresteert 22 verdachten na ongeregeldheden bekerfinale Ajax-PEC Zwolle

22 verdachten aangehouden voor ongeregeldheden bekerfinale Ajax-PEC Zwolle
Foto: Archief FBF
Rotterdam/Amsterdam

De politie van Rotterdam en Amsterdam heeft maandagochtend 28 juli 22 verdachten aangehouden voor de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip op 21 april 2014.

Die dag werd vanuit een vak met Ajax-aanhangers vuurwerk gegooid, en bovendien werden in het stadion vernielingen aangericht. De wedstrijd tussen Ajax en PEC-Zwolle moest door deze gebeurtenissen langdurig stilgelegd worden. Om de verdachten op te sporen is een gezamenlijk opsporingsteam met rechercheurs van de politie-eenheden Rotterdam en Amsterdam geformeerd. Het team staat onder tweehoofdige leiding van een Rotterdamse en een Amsterdamse officier van justitie.

Gezichten afgedekt

Het grootste deel van de mensen die de vernielingen aanrichtten en het vuurwerk gooiden, had tijdens de actie hun gezichten onherkenbaar gemaakt. Rechercheurs van de politie eenheid Rotterdam stonden voor de lastige taak om beelden van de strafbare feiten te koppelen aan beeldmateriaal waarop de verdachten wel herkenbaar in beeld waren. Dit bleek een tijdrovende klus. 

Uiteindelijk lukte het om van veertig verdachten de strafbare handelingen vast te leggen in afzonderlijke dossiers. Deze dossiers zijn vervolgens overhandigd aan de politie eenheid Amsterdam voor de herkenning van de verdachten. Op een enkeling na, is dit gelukt. De nu bekende verdachten komen voornamelijk uit Noord-Holland en variëren in leeftijd van 17 tot 31 jaar.

Politie plaatst foto's

De foto's van de verdachten die niet door politiemensen herkend zijn, zullen donderdag 31 juli op de site van de politie worden geplaatst. 

Personen die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden en die publicatie van hun beeltenis willen voorkomen, kunnen zich te allen tijde vrijwillig bij de politie melden.

De Rotterdamse en Amsterdamse officier van justitie die het onderzoek naar het gooien van het vuurwerk en de vernielingen in de Kuip leiden, besloten dat de verdachten zoveel mogelijk op één dag zouden worden aangehouden. Dat is vandaag gebeurd. Alle aangehouden en inverzekeringgestelde verdachten zullen worden verhoord. De verdachten die vandaag niet werden aangetroffen op een bekend adres, zullen later alsnog door de politie worden aangehouden.

Waarschijnlijk moeten alle verdachten zich in november voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor openlijk geweld tegen goederen en/of personen. Alle verdachten zullen op grond van de Voetbalwet een stadionverbod gecombineerd met een meldplicht tijdens wedstrijden van Ajax krijgen uitgereikt van de Amsterdamse officier van justitie. Ook worden vandaag alle namen van de geïdentificeerde verdachten doorgegeven aan de KNVB. De voetbalbond kan een algeheel stadionverbod opleggen.