dinsdag, 22. juli 2014 - 17:54 Update: 22-07-2014 17:55

Politie begeleidt transport stoffelijke overschotten MH17 in Nederland

Foto van politie auto motor vluchtstrook snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Driebergen

De politie zal de transporten van de stoffelijke overschotten van de passagiers van de vliegramp met de MH17 van Malaysian Airlines in Nederland begeleiden. Dit meldt de politie dinsdagmiddag.

´Op de eerste plaats gebeurt dit om een vlotte doorgang te garanderen maar ook om de verplaatsing waardig te laten verlopen´, aldus de politie.

De eerste stoffelijke overschotten van passagiers van de vliegramp met de MH17 van Malaysian Airlines worden morgen verwacht op Eindhoven Airport. De lijkkisten worden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie wordt uitgevoerd. 

Het transport van de stoffelijke overschotten naar Eindhoven gebeurt met een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht, hetzelfde toestel waarmee tot dusver ook materieel en personeel voor de identificatiehal in Charkov is overgevlogen. Ook een Australische Boeing C-17 wordt ingezet.

In Gaarkook, de plaats in Oekraïne waar de gekoelde treinstellen met slachtoffers vanochtend om 10.30 uur binnen rolden, draaien het Landelijk Team Forensische Opsporing en de begeleidende staf op volle toeren. ‘De repatriëring wordt daar voorbereid. Daadwerkelijke identificatie gebeurt later in Nederland. De meeste zullen snel gaan, verwachten we, maar sommige identificaties kunnen mogelijk ook maanden duren’, aldus Ed Kraszewski, woordvoerder van de SGBO MH17.

Zwarte dozen
Het is volgens de woordvoerder nog de vraag of alle lichamen met de treinen naar Charkov zijn meegekomen. ' Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Het wordt onderzocht. We willen dan ook zo snel mogelijk het onderzoek ter plekke ter hand nemen.’ Gisteren nam de Veiligheidsraad een resolutie aan die het neerhalen van het vliegtuig veroordeelt en naast een ongehinderde toegang tot de ramplocatie ook een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de ramp eist.

De ' zwarte dozen'  met vluchtgegevens zijn vanochtend met de trein meegekomen naar Charkov nadat zij gisteren door de separatisten werden overhandigd aan vertegenwoordigers van de Maleisische regering. Rond de ramplocatie bevinden zich inmiddels naast Nederlandse politiemensen ook vertegenwoordigers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en leden van het Openbaar Ministerie.

Aankomst stoffelijke overschotten
In Charkov is woordvoerder Esther Naber namens de SGBO Oekraïne aangekomen. Zij zal samen met de staf ook de contacten met de verzamelde internationale pers en de lokale autoriteiten onderhouden. Voor dat doel worden de komende dagen ook meer communicatiecollega’s ingevlogen, aangezien de cameraploegen en verslaggevers van internationale media massaal in Charkov op de stoep van de LTFO-hal staan.

Personeel van de politie in Brabant-Oost is bezig op Eindhoven Airport om, samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, alles in gereedheid te brengen voor de aankomst van de stoffelijke overschotten. De politie in Midden-Nederland richt de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum in. Daar is ook het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen gehuisvest.