donderdag, 11. december 2014 - 9:51 Update: 11-12-2014 9:58

Politie brengt met arrestatie's en vondst vuurwapens slag toe aan onderwereld

Politie brengt met arrestatie's en vondst vuurwapens slag toe aan onderwereld
Foto: Politie
Amsterdam/Loosdrecht

Rechercheurs van de politie in Amsterdam hebben zeven verdachten aangehouden in verband met handel en bezit van cocaïne, vuurwapens en handgranaten.

Ze werden ondersteund door een arrestatieteam en de surveillancedienst. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek duurt voort.

Bij een dynamische verkeerscontrole (een verkeerscontrole) in Amsterdam Zuidoost zagen de rechercheurs dinsdagmiddag 9 december twee mannen in en bij een auto waar zich later een tweede auto met daarin vier mannen voegde. Door de manier van contact maken, de locatie en de wijze van gaan rijden, kregen de rechercheurs het vermoeden dat mogelijk een harddrugsdeal zou gaan plaatsvinden.

Observatie

Toen de mannen zich op een gegeven moment naar een flat in Amsterdam Zuidoost verplaatsten, namen de rechercheurs deze woning en de omgeving onder observatie. Na een paar uur zagen ze de vier mannen, die in één auto hadden gezeten, wegrijden bij de woning. Op de A9 werd de auto aan de kant gezet. Bij de controle van deze mannen werden een paar vuistvuurwapens en ongeveer een kilo cocaïne aangetroffen. De vier mannen zijn direct aangehouden. 
Een arrestatieteam viel vervolgens de geobserveerde woning binnen. Op de galerij werd een man aangehouden die uit de woning kwam. Hij bleek gesignaleerd te staan. Binnen werd nog een man aangehouden, een hoeveelheid wit poeder werd inbeslaggenomen.

Wapenarsenaal

Bij een vervolgonderzoek op woensdag 10 december werd in een woning in Loosdrecht een wapenarsenaal aangetroffen. Onder andere 17 kalasjnikovs, een AR15, 7 handvuurwapens, 36 handgranaten, duizenden stuks munitie en meerdere kilo’s wit poeder (vermoedelijk cocaïne) werden in beslag genomen. Een in de woning aanwezige man werd aangehouden. 

Inzet defensie

Tijdens de zoekactie in Loosdrecht werd de politie ondersteund door militairen. Het Ministerie van Defensie beschikt over zogenaamde Advanced Search Teams (AST). Deze teams kunnen moeilijke opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld zoekacties in zeer kleine ruimtes, bij slechte lichtomstandigheden en in onveilige situaties. De specialisten gebruiken hiervoor geavanceerd gereedschap. Met een grondradar kan een AST tot enkele meters in de bodem te kijken, of ‘door’ muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):