zondag, 19. januari 2014 - 23:19 Update: 03-07-2014 0:44

Politie gaat uit van opzet stuk ijzer op spoor Lelystad

Foto van trein op station | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Lelystad

Een treinmachinist kreeg zondagavond tussen Lelystad en Dronten de schrik van zijn leven door onverlaten die spullen op het spoor hadden gelegd. Dit meldt de politie maandag.

Niemand raakte gewond. Er ontstond wel forse schade aan de trein.

Rond 22.10 uur reed een machinist met een intercity dubbeldekker over het spoor van Lelystad naar Dronten, met bestemming Zwolle. Vlak voor het viaduct met de Rijksweg A6 hoorde hij een enorme knal, remde daarom hard en bracht de trein tot stilstand. De trein stopte onder het viaduct van de Rijksweg.

De machinist en conducteur gingen poolshoogte nemen, waarbij bleek dat een metalen voorwerp een gat in het bordes achter de cabine van de machinist had geslagen. Vlak daarbij troffen zij een verwrongen stuk staal aan, wat het gat had veroorzaakt. Dat stuk staal was geen onderdeel van de trein.

In de trein zaten rond de 150 passagiers. Zij waren wel geschrokken van het harde remmen van de trein, maar niemand was gewond geraakt.

Opzettelijk neergelegd
Bij onderzoek langs het spoor bleek dat ter hoogte van het fietstunneltje en viaduct Binnenhavenweg materiaal op de rails had gelegen, wat daar opzettelijk moest zijn neergelegd. Door de kracht waarmee de trein daar overheen was gereden, was het stuk staal door de bodem van de trein heen geslagen.

Voor onderzoek moest de trein blijven staan. Daarom moesten de passagiers overstappen in bussen, waarmee zij naar Zwolle werden gebracht.

Er mag van geluk worden gesproken dat er door deze levensgevaarlijke actie geen gewonden zijn gevallen of mogelijk zelfs erger. Daarom wil de politie in het kader van het onderzoek graag in contact komen met mensen die op zondagavond rond 22.00 uur iets verdachts hebben gezien bij het fietstunneltje en viaduct aan de Binnenhavenweg in Lelystad.

Zij kunnen bellen met de politie in Lelystad op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000. Hetzelfde verzoek wordt gedaan aan mensen die menen te weten wie er bij deze levensgevaarlijke actie waren betrokken.