maandag, 10. november 2014 - 8:43 Update: 10-11-2014 14:23

Politie hoopt met luchtfoto's paardenmishandelaar te kunnen oppakken

paardenmishandelaar
Foto: Archief FBF
Groningen

De politie zet in het onderzoek naar de paardenmishandelingen in het Noorden van het land een zogeheten aerial profiling in.

Met dit systeem wordt met behulp van luchtopnames een analyse gemaakt van de nabije omgeving van weilanden waar de mishandelingen zich hebben voorgedaan. Daarbij wordt vooral gekeken naar mogelijke overeenkomsten in deze gebieden of naar specifieke kenmerken. Dat zou bijvoorbeeld een verband tussen aanrijroutes kunnen zijn of een specifieke kans om te kunnen vluchten. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn voor lokale kennis van de dader.

Onderzoek

Een rechercheteam van de politie in Noord-Nederland is al sinds augustus van dit jaar bezig met een onderzoek naar de mishandeling van paarden. Daarbij wordt samengewerkt met de andere gebieden in Nederland waar ook paarden het slachtoffer waren. Tot nu toe zijn er bij de politie in Noord-Nederland vijftien aangiftes binnen, voornamelijk afkomstig uit Groningen en Drenthe. Na onderzoek is vast komen te staan dat er in vijf gevallen daadwerkelijk sprake is van mishandeling, bij vijf zaken twijfel bestaat en bij de vijf restende gevallen het zeer aannemelijk is dat de dieren zichzelf hebben verwond. Bij de vijf zaken waar duidelijk sprake is van mishandeling werden de paarden met een scherp voorwerp bij de geslachtsorganen toegetakeld.

Geen verdachte

Het onderzoek heeft tot nu toe geen concrete informatie opgeleverd die naar een verdachte leidt. Door de politie zijn onder meer ruim tweehonderd tips nagetrokken, is er uitvoerig sporenonderzoek verricht, zijn deskundigen geraadpleegd en is de hulp ingeroepen van dierenartsen en van de hippische wereld. Ook werden door de politie diverse preventietips verspreid. De laatste mishandeling dateert van 28 september en speelde zich af bij Paterswolde.

In kaart brengen

Maandag 10 november wordt vanuit een helikopter begonnen met het in kaart brengen van de locaties in de noordelijke provincies. De analyses door specialisten en het eventuele verdere politieonderzoek zullen naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen.