woensdag, 24. december 2014 - 15:13 Update: 24-12-2014 15:14

Politie houdt Amsterdammer (20) aan voor illegaal vuurwerk

Politie houdt Amsterdammer (20) aan voor illegaal vuurwerk
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdagochtend heeft de politie bij een 20-jarige Amsterdammer voor particulieren verboden vuurwerk en materialen en stoffen om zelf zwaar vuurwerk mee te maken in beslag genomen. Dit meldt de politie woensdagmiddag.

.

De politie doorzocht rond 09.00 uur in de ochtend een woning aan de Grote Ruwenberg in Amsterdam. Aanleiding was informatie dat in die woning mogelijk grondstoffen zouden liggen waarmee zwaar vuurwerk kan worden gemaakt. Die informatie bleek te kloppen. In de woning troffen agenten voor particulieren verboden vuurwerk aan. Ook vonden zij materialen en stoffen waarmee vuurwerk(bommen) gemaakt kunnen worden. De goederen zijn in beslag genomen en de 20-jarige man is aangehouden door de politie.

Gevaarlijk

Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Melden

Er ligt naar schatting jaarlijks twee miljoen kilo illegaal vuurwerk opgeslagen in Nederland. In de meeste gevallen ligt dit gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Wanneer hier iets mis gaat, heeft dat desastreuze gevolgen voor omwonenden

Provincie:
Blik op 112: