maandag, 4. augustus 2014 - 17:41 Update: 04-08-2014 22:17

Politie houdt in de week van de Gay Pride 19 zakkenrollers aan

Foto van politie en voetbalsupporters | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De politie heeft afgelopen week tijdens de Amsterdam Gay Pride, die van zaterdag 26 juli tot en met zondag 3 augustus plaatsvond, in totaal 19 zakkenrollers aangehouden. Dit meldt de politie maandag.

Vorig jaar werden tijdens de Gay Pride 44 verdachten van zakkenrollerij aangehouden. In de gehele week deden toen 682 mensen aangifte. In 2012 lag dit aantal op 422 en werden 11 verdachten aangehouden. Op dit moment hebben 161 mensen aangifte gedaan. Ondanks dat dit aantal komende dagen nog zal stijgen omdat mensen soms pas later aangifte doen, wil de politie de voorzichtige verwachting uitspreken dat het aantal slachtoffers flink gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Het Openbaar Ministerie komt later deze week met informatie over de afhandeling van de 19 aangehouden verdachten.

Integrale aanpak zakkenrollerij
Net als tijdens Koningsdag werd er in de strijd tegen zakkenrollerij intensief samengewerkt met onder meer de gemeente en partners zoals Koninklijke Horeca Nederland, het Openbaar Ministerie en de organisator van Amsterdam Gay Pride. Om bezoekers ervan bewust te maken dat zij met dure telefoons rondlopen en daarmee een gewild doelwit kunnen zijn voor zakkenrollers, vroegen gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en politie aandacht voor de campagne ‘Ben jij het waard om beroofd te worden’. Via abri’s en vele posters in horecagelegenheden werd de campagne onder de aandacht gebracht.

Naast een preventiecampagne spanden politie en de gemeente zich tijdens de Gay Pride in om zakkenrollers te ontmoedigen en aan te houden. Verschillende combiteams bestaande uit gemeentelijke handhavers en politiemensen in uniform en burgerkleding liepen tijdens de Gay Pride door Amsterdam. De meeste zakkenrollers hebben vorig jaar in de late avonduren en de eerste uren van de nacht toegeslagen op drukke horecapleinen. De politie had extra aandacht voor deze locaties.

Preventieve acties
Om voorafgaand aan de Gay Pride zicht te krijgen op zakkenrollers die mogelijk naar Amsterdam reisden, werden op woensdag 30 en donderdag 31 juli verkeerscontroles gehouden om te kijken of er bekende zakkenrollers in de auto's zaten. Diverse bestuurders werden staande gehouden voor een controle.

Naast de verkeerscontroles werden twaalf adressen bezocht waarvan het vermoeden bestond dat daar zakkenrollers zouden kunnen verblijven. Bij de bewoners werd een waarschuwend signaal afgegeven. De gemeente assisteerde bij de bezoeken en controleerde of de aanwezige bewoners stonden ingeschreven op het betreffende adres. Dit bleek bij vier bewoners niet het geval te zijn. In de berging van een woning werden meerdere slaapplaatsen aangetroffen. Een aantal weken geleden werden alle campings in Amsterdam bezocht om campinghouders te vragen verdachte situaties te melden.

Provincie:
Blik op 112: