zondag, 13. juli 2014 - 9:47 Update: 13-07-2014 9:54

Politie kijkt tevreden terug op rustig WK

politie, wk, salvador
Foto: Archief EHF
Salvador

Met het winnen van de ‘troostfinale’ sluit Nederland een mooi WK af zonder noemenswaardige incidenten.

Dankzij het mooie weer op de meeste speeldagen keken veel Oranjefans de wedstrijden buiten de deur. De grote schermen die sommige steden plaatsten trokken duizenden mensen en ook de horecagelegenheden puilden uit. Desondanks is het nergens echt uit de hand gelopen, de politie kijkt tevreden terug op het WK.

‘Het is vrij rustig gebleven’ , zegt Paul Wiggemansen, Hoofd Informatie van de Landelijke Eenheid. ‘Er zijn amper WK-gerelateerde aanhoudingen geweest. In elk geval lag het aantal aanhoudingen niet hoger dan tijdens andere uitgaansavonden.’ Wel waren er, hoe verder Nederland kwam, af en toe vuurwerkincidenten. 

Aanspreekpunt politie en Oranjesupporters

De Oranjefans die zijn afgereisd naar Brazilië werden begeleid door de Nederlandse politie. Het Nederlands Politie Team (NPT) reisde met de supporters mee naar alle speelsteden van het Nederlands elftal. Ze fungeerden als aanspreekpunt voor de lokale politie en voor de Oranjesupporters. Zo hielpen ze in Salvador met het tolken bij de aangiftes van diefstal. Met name in Salvador werden tientallen Oranjesupporters het slachtoffer van zakkenrollerij.  

Opstootjes

Ook was het NPT ter plaatse aanwezig in het stadion, tijdens de wedstrijden. ‘Tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Argentinië waren er allerlei opstootjes in het stadion tussen Brazilianen en Argentijnen’, vertelt Will Kollenburg, die het NPT in Brazilië begeleidt. ‘Er waren een her en der een aantal vechtpartijen. De Oranjesupporters hebben daar weinig last van gehad, alle Brazilianen waren voor Nederland aangezien Argentinië een aartsrivaal is. Sommige Brazilianen zaten met Oranje shirt in het stadion. Ook na afloop van de wedstrijd was het onrustig, zo werden er dertig bussen in brand gestoken, vertelt Kollenburg vanuit Brazilië. Vanavond tijdens de laatste WK-wedstrijd in Brazilië, bleef het rustig.

Dat beeld gold ook voor Nederland. De politie in Den Haag focust zich vandaag op de terugkeer van het Nederlands elftal dat zal landen op Rotterdam The Hague Airport en doorreizen naar Huis ter Duin in Noordwijk.

Voorbereidingen EK

In september start de politie met de voorbereidingen voor het EK over twee jaar in Frankrijk. ‘Een EK brengt alles dichter bij huis waardoor landen als Turkije, Rusland en bijvoorbeeld Engeland voor meer supportersbeweging en meer sentiment zorgen’, aldus Wiggemansen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):