dinsdag, 24. juni 2014 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:34

Politie rolt netwerk wapenhandel op

foto van wapen | fbf
Foto: fbf
foto van wapen | fbf
Foto: fbf
Ede

In een onderzoek naar wapenhandel heeft de recherche dertien verdachten aangehouden. De hoofdverdachte is een 23-jarige man uit Barneveld. De overige verdachten zijn variërend in leeftijd van 17 tot en met 27 jaar en afkomstig uit Amsterdam, Arnhem, Barneveld, Soest, Utrecht, Uden, Voorthuizen, Wageningen en Woerden.

De 23-jarige Barnevelder is in 2012 al eerder in beeld gekomen als verdachte voor de handel in vuurwapens. De man is daar toen ook voor veroordeeld. In juni 2013 is hij aangehouden na een verkeersincident. Bij onderzoek in die zaak heeft de politie beeldmateriaal aangetroffen bij de Barnevelder waaruit blijkt dat de man wederom in vuurwapens handelt en – zoals later blijkt – kennelijk ook aan minderjarigen verkoopt.

Zes vuurwapens in beslag
Bij een daarop volgend onderzoek zijn dertien overige verdachten in beeld verschenen, waarvan er twaalf zijn aangehouden. Ze zijn allen in de afgelopen maanden verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. De 23-jarige Barnevelder zit nog vast. Gedurende het onderzoek zijn zoekingen gedaan op zeven verschillende adressen in Arnhem, Barneveld, Voorthuizen, Wageningen en Zeist. Daarbij heeft de politie in totaal zes vuurwapens in beslag genomen inclusief een partij van enkele tientallen stuks munitie. Ook is een Mercedes personenauto in beslag genomen.

Gasalarmpistolen verbouwd
De Barnevelder heeft de wapens vanuit het buitenland betrokken via bestellingen op Internet, zo blijkt verder uit het onderzoek. Het gaat om zogenaamde gasalarmpistolen waarmee alleen gaspatronen verschoten kunnen worden. De wapens zijn omgebouwd zodat er scherpe munitie mee verschoten kan worden. De munitie is ook zelf gemaakt.

Slachtoffers
Technisch onderzoek toont aan dat de wapens overigens levensgevaarlijk zijn voor de gebruikers zelf. Er zijn in Nederland vijf incidenten bekend waarbij door het gebruik van dit soort omgebouwde wapens (al dan niet door misdrijf) slachtoffers zijn gevallen, waarvan enkele dodelijk. Het onderzoek bevindt zich nu in de afrondende fase en heeft vooral tot doel de aanpak van de beroepsmatige handel in wapens door de Barnevelder, en het stoppen daarvan. Overigens sluit de politie meer aanhoudingen in dit onderzoek nog niet uit.