maandag, 10. februari 2014 - 12:33 Update: 03-07-2014 0:42

Politie spoort weggegooid koningszilver Kerkrade op

Foto van vuilniswagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Maastricht

Het in mei 2013 verdwenen koningszilver van Broederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade is op vrijdag 7 februari 2014 bij een actie van politie en justitie teruggevonden en in beslag genomen. Bij deze actie is een 44-jarige man uit Brunssum aangehouden.

Aansluitend is de woning van deze verdachte doorzocht. Uit het nadere onderzoek afgelopen weekend is een tweede verdachte bekend geworden. Deze verdachte, een 51-jarige man uit Brunssum, is vanmorgen, maandag 10 februari 2014, aangehouden en ook zijn woning is doorzocht. Beide verdachten zijn werkzaam bij reinigingsdienst RD4.

Achtergrond
Bij het opruimen van de kluis van de Rabobank te Kerkrade in mei 2013 is het koningszilver van Broederschap Sint Sebastianus verdwenen. Het waardevolle zilver is toen door een misverstand meegegeven aan reinigingsdienst RD4. Pas later kwamen medewerkers van de Rabobank erachter dat het hier feitelijk ging om het bewuste koningszilver.

Dankzij belangrijke informatie afkomstig van reinigingsdienst RD4 hebben politie en justitie het opsporingsonderzoek in januari 2014 opnieuw kunnen opstarten. In het hervatte onderzoek werd duidelijk dat de 44-jarige man uit Brunssum op dat moment vermoedelijk de beschikking over het koningszilver had. Nader onderzoek bevestigde het vermoeden dat deze persoon over het koningszilver beschikte en dat hij probeerde dit aan een derde te verkopen. Voorts werd duidelijk dat het koningszilver waarschijnlijk op 7 februari in de middag of avond zou worden overgedragen aan een koper. De politie besloot hierop om op het moment van de overdracht in te grijpen, het koningszilver in beslag te nemen en verdachten aan te houden.