vrijdag, 14. februari 2014 - 15:17 Update: 19-09-2018 20:59

Politie vindt 2,5 miljoen cash in criminele geldcentrale Capelle

Foto van eurobiljetten in tas | OM
Foto: OM
Capelle aan den IJssel

Afgelopen dinsdag heeft de politie in een bedrijfspand in Capelle aan den IJssel ruim 2,5 miljoen euro aan misdaadgeld onderschept. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag naar buiten gebracht.

'Het geld is vermoedelijk afkomstig uit drugshandel en moest worden witgewassen', aldus het OM.

Sporttas met 1 miljoen euro cash
De politie heeft een 49-jarige man uit België, een 39-jarige man uit Amsterdam en drie mannen van 24, 41 en 42 jaar uit Rotterdam aangehouden. Bij de Belg trof de politie in de kofferbak van zijn auto een zwarte sporttas aan met daarin 1 miljoen euro.

Verborgen ruimte
De man had het geld vermoedelijk opgehaald bij een bedrijfspand in Capelle aan den IJssel dat gehuurd werd door een van de verdachten. Op de parkeerplaats van het bedrijventerrein is een 39-jarige Amsterdammer aangehouden. In zijn auto ontdekte de politie een verborgen ruimte, tussen de kofferbak en de achterbank. De achterbank klapte naar voren met behulp van een afstandsbediening. In de verborgen ruimte stonden twee tassen met daarin een geldbedrag van bijna 1 miljoen euro.

Geldcentrale
Het bedrijfspand was zorgvuldig ingericht als geldcentrale. Zo was er een geïsoleerde ruimte gebouwd vermoedelijk om het geluid van de geldtelmachines te dempen. Terwijl de politie het pand doorzocht bezocht een 42-jarige Rotterdammer het bedrijfspand. In zijn auto trof de politie een tas aan met daarin 600.000 euro.

Vuurwapens
Bij de doorzoeking van het bedrijfspand heeft de politie twee vuurwapens aangetroffen. Een van de vuurwapens lag in een bureaula en was geladen. Het andere wapen zat verstopt in het plafond. Naast de vuurwapens en munitie is er een ploertendoder en een kogelvrij vest gevonden.

Alle vijf verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: