dinsdag, 28. januari 2014 - 8:28 Update: 03-07-2014 0:43

Politieactie groot onderzoek diefstal landbouwvoertuigen afgerond

foto van landbouwvoertuig | fbf
Foto: Henk Brunink
Roermond

De politie heeft het grote politieonderzoek, dat dinsdagochtend was gestart met doorzoekingen op een drietal adressen in Limburg, dinsdag afgerond. Dit meldt de politie dinsdagavond.

'De actie van de politie was in  het kader van een groot internationaal onderzoek naar de diefstal en heling van landbouwvoertuigen in Zuid-Nederland. Drie personen zijn hierbij aangehouden', aldus de politie.

Dinsdagochtend was de politie rond 07.00 uur begonnen met doorzoekingen in een tweetal woningen aan de Gebroekstraat en de Eglantierhof in Roermond en in een woning aan de Bosrand in Haelen. Hierbij zijn twee mannen van 28 en 43 jaar uit Roermond en een 44-jarige man uit Haelen aangehouden.

Zij zijn verdacht van een vijftigtal zaken met betrekking tot de diefstal en heling van landbouwvoertuigen en gereedschappen, zoals lasapparatuur en groefmachines. In het afgelopen jaar kreeg de politie meerdere aangiftes en meldingen van diefstallen van landbouwvoertuigen en gereedschappen in Brabant en Limburg. Door maandenlang intensief onderzoek van de recherche samen met de politie uit België en Oostenrijk is de politie de bende op het spoor gekomen.

Onderzoek
Er werd in en rondom de betreffende woningen door de politie met ondersteuning van onder andere speurhonden onderzoek verricht naar bewijslast en eventuele gestolen gereedschappen en voertuigen. Daarnaast hebben militairen van het Ministerie van Defensie in samenwerking met politiemedewerkers gezocht naar eventuele verborgen ruimtes. Hierbij werd een verdachte zitmaaier in beslaggenomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze mogelijk van diefstal afkomstig is.

Daarnaast werden enkele duizenden euro's aan contanten gevonden. Mogelijk dat met verder onderzoek meer diefstallen van landbouwvoertuigen en gereedschappen boven water kunnen worden gehaald. Het is niet uitgesloten dat er de komende tijd meer verdachten worden binnengehaald of gestolen landbouwvoertuigen worden teruggevonden.


Netwerk
In april van het afgelopen jaar is de politie begonnen met een rechercheonderzoek naar de diefstal van landbouwvoertuigen en goederen in Zuid-Nederland. Hieruit kwam naar voren dat voertuigen en goederen in Nederland werden gestolen en vervolgens via België naar Oostenrijk werden getransporteerd.

In Oostenrijk werden 24 voertuigen aangetroffen. Maandenlange internationale samenwerking tussen politie uit Nederland België en Oostenrijk heeft uiteindelijk geresulteerd in het oprollen van een netwerk in gestolen landbouwvoertuigen vandaag.

Provincie:
Blik op 112: