woensdag, 19. november 2014 - 12:43 Update: 20-11-2014 11:08

Politiedossiers door lek op straat

Geheime documenten politie op straat door lek
Foto: Archief EHF

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat door een omvangrijk veiligheidslek bij de politie er tientallen vertrouwelijke documenten op straat zijn komen te liggen.

Het gaat dan om recherche-informatie over moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten. Men kon deze documenten op Google vinden door de naam van één van de verdachten in de typen. De politie heeft de informatie inmiddels offline gehaald. De politie bevestigt het lek en de rijksrecherche is een onderzoek gestart.

Volgens NRC Handelsblad stonden de documenten op de persoonlijke website van een boekhouder. Een familielid van de boekhouder is systeembeheerder bij de politie en heeft de informatie op een onbeveiligd deel van de website geplaatst. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Ook het motief ontbreekt nog.

De documenten bevatten soms informatie die is verkregen van de Criminele Inlichtingen Eenheid, een zeer  geheime afdeling binnen de politie die gebruik maakt van informanten. Er stond niet alleen gevoelige informatie op de site met tientallen namen, foto's en woonadressen van verdachten, maar ook over de politie zelf stond gevoelige informatie online, zoals namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie.

Justitie neemt het lek hoog op. Een politiewoordvoerder tegen NRC Handelsblad: 'Het Openbaar Ministerie wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie de informatie heeft bekeken.'

Provincie: