donderdag, 20. maart 2014 - 16:38 Update: 03-07-2014 0:40

Politieman vervolgd na schietincident Haarlem

Foto geweer politieman | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Haarlem

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft bekend gemaakt, dat een politieman van de Eenheid Noord-Holland wordt vervolgd naar aanleiding van een incident op zondag 3 november 2013 in Haarlem.

Op de bewuste zondagavond schoot een politieman op een auto, die die er vandoor ging nadat de politie de bestuurder een stopteken had gegeven. De politie wilde de inzittenden van de auto controleren omdat er eerder die avond een overval had plaats gevonden. Na verhoor bleken de inzittenden niets met de overval te maken te hebben gehad.

‘De politie heeft het geweldsmonopolie en mag als enige binnen de wettelijke regels geweld gebruiken’, aldus politiechef Liesbeth Huyzer van de Eenheid Noord-Holland. ‘Geen eenvoudige opdracht, want vaak moet in een fractie van een seconde een zware beslissing worden genomen. Het gebruik van geweld is gebonden aan strenge regels. Daar hoort bij dat een collega, die vanuit zijn professionaliteit besluit geweld te gebruiken, hier verantwoording over af moet kunnen leggen bij de rechter. Onze organisatie is daar open en transparant in. Wij gaan uit van professioneel en integer handelen van onze collega’s. Vanuit onze positie in de maatschappij vinden wij het goed dat hier kritisch naar wordt gekeken.’

De betrokken medewerker blijft lopende de behandeling van de strafzaak aan het werk.

Provincie:
Blik op 112: