donderdag, 13. februari 2014 - 12:42 Update: 03-07-2014 0:42

Politieonderzoek rond dood Els Borst in volle omvang voortgezet

Foto bij woning Els Borst in Bilthoven | BON
Foto: Bon

Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe, rond de dood van Els Borst, is gebleken dat zij waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.Dit meldt de politie donderdag.

Bekenden van haar troffen mevrouw Borst-Eilers op maandagavond levenloos aan. De hulpdiensten werden gewaarschuwd. Omdat de oorzaak van het overlijden niet direct kon worden vastgesteld, startte de politie direct een groot onderzoek. Het lichaam van mevrouw Borst-Eilers is in de loop van de nacht overgebracht naar het ziekenhuis voor de schouw.

Vanaf de start van het onderzoek werd uitgebreid tactisch onderzoek, waaronder een buurt-, en forensisch onderzoek verricht om te kunnen vaststellen of hier sprake was van een natuurlijke dood, een ongeval of een misdrijf. Door de schouwarts is geconcludeerd dat er sprake is van een “niet-natuurlijke dood”.

Scan
Op dinsdagmiddag werd een scan op het lichaam uitgevoerd in Maastricht. Daarna werd aan het eind van de middag sectie verricht door twee forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut. Uit deze onderzoeken kwam in elk geval naar voren dat het letsel dat is aangetroffen op het lichaam heeft geleid tot haar dood en er dus geen sprake was van een natuurlijk overlijden.

Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het lichaam van mevrouw Borst-Eilers is inmiddels vrijgegeven.

Verder onderzoek
Het onderzoek zal door het OM en de politie in volle omvang worden voortgezet. Dit onderzoek zal zich onder meer richten op de periode tussen zaterdagmiddag 8 februari 2014, haar vertrek vanaf het congres van D66 in Amsterdam in de Beurs van Berlage, en het moment van aantreffen van het lichaam op maandagavond 10 februari 2014. De politie wil ook graag weten met wie Mevrouw Borst-Eilers de afgelopen tijd contact heeft gehad.