vrijdag, 3. januari 2014 - 18:35 Update: 03-07-2014 0:45

Politierechter legt forse straffen op voor geweld tijdens jaarwisseling

Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Vier mannen die tijdens de jaarwisseling waren aangehouden hebben vrijdag van de politierechter in Rotterdam straffen opgelegd gekregen tot 10 maanden cel, waarvan soms een deel voorwaardelijk. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'De vier stonden terecht tijdens een zogenoemde supersnelrechtzitting', aldus het OM.

De hoogste straf was voor een 41-jarige man die een bierfles gooide naar twee agenten die naar een vechtpartij in een café in Rotterdam waren gekomen. Omdat de twee vrouwen snel waren weggedoken had de fles hen niet geraakt, maar het delict werd als een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel gekwalificeerd.

De officier van justitie schetste in zijn requisitoir de enorme inzet van de politie tijdens deze nieuwjaarsnacht, en hield de verdachten voor dat zij gewaarschuwd waren. ,,Het OM haalt fors uit in dit soort situaties, en dat doen we al een aantal jaren”, zo zei de officier.

Hij eiste in de eerste zaak 10 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk. Tijdens de proeftijd kan de man dan met de reclassering gaan werken aan zijn middelengebruik, want hij gaf zelf toe op Oudjaarsavond bier te hebben gedronken en bovendien ook drugs te hebben gebruikt. Daarnaast vroeg de officier, net als in de andere zaken, als bijkomende voorwaarde dat de man de komende jaarwisseling huisarrest krijgt.

De politierechter vonniste conform de eis van de officier met een verwijzing naar de bijzondere omstandigheden van Oud&Nieuw, en het feit dat geweld tegen mensen met een publieke taak hoger bestraft wordt.

Een 41-jarige Rotterdammer die mensen op straat zou hebben bedreigd met een wapen, en die bij zijn aanhouding een stroom van beledigingen losliet op de agenten werd – eveneens conform de eis – veroordeeld tot een straf van 6 maanden waarvan 1 maand voorwaardelijk. Ook hij moet de komende jaarwisseling binnenblijven. De man werd overigens ook verdacht van, en veroordeeld voor, eerdere beledigingen van politiemensen.

Twee Dordtenaren van 19 en 20 jaar oud kregen een celstraf van 5 weken waarvan 1 voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur 3 dagen cel en een voorwaardelijke straf van 27 dagen. Ook kregen ze allebei huisarrest bij de Oud&Nieuwviering 2014/2015.