dinsdag, 22. april 2014 - 16:41 Update: 03-07-2014 0:37

Postbezorgers frauderen voor 3,5 ton

Foto van brief in brievenbus | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van brief in brievenbus | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De FIOD heeft vandaag zeven verdachten aangehouden in een onderzoek naar fraude met belastinggeld. De verdachten hebben vermoedelijk gefraudeerd met bankrekeningnummers van particulieren waarop de Belastingdienst teruggaven stort.

Zes verdachten werkten als postbezorger in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Uit strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket is gebleken dat de postbezorgers in 2012 en 2013 waarschijnlijk brieven onderschepten waarin de Belastingdienst het rekeningnummer opvraagt van particulieren die recht hebben op een teruggave van de fiscus. De verdachten gaven vervolgens bankrekeningnummers op waar zij toegang toe hadden. Kort nadat de Belastingdienst een teruggave op deze rekeningnummers had gestort, werd het geldbedrag vaak opgenomen bij een pinautomaat.

Vermoedelijk hebben de zes postbezorgers op deze manier tientallen brieven van de Belastingdienst onderschept en vervalst. De zevende verdachte speelde waarschijnlijk een rol bij het regelen van bankrekeningen en pinpassen. Het nadeel voor de Belastingdienst wordt geschat op 350.000 euro.

Vijf van de verdachten komen uit Den Haag. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen tussen 54 en 34 jaar. In Bussum heeft de FIOD een 25-jarige vrouw aangehouden en in Schiedam een vrouw van 35 jaar. Bij doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op enkele duizenden euro's contant geld, een BMW, sieraden en administratie.

Opsporing Verzocht
Mogelijk haalden ook andere personen geld van de bankrekeningen waarop de verdachten teruggaves lieten storten. Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan deze zaak met camerabeelden die zijn gemaakt bij geldautomaten. Opsporing Verzocht wordt vanavond om 21.30 uur uitgezonden op Nederland 1.