zondag, 24. augustus 2014 - 10:23 Update: 24-08-2014 14:10

Prinsengrachtziekenhuis sluit na ruim 150 jaar deuren

Markant Prinsengrachtziekenhuis wordt na 150 jaar gesloten
Foto: OLVG
Amsterdam

Het Prinsengrachtziekenhuis sluit na ruim 150 jaar haar deuren. Dit meldt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) zondag.

‘Het negentiende-eeuwse pand aan de Amsterdamse Prinsengracht, sinds 1994 één van de locaties van het OLVG in Amsterdam, krijgt een nieuwe eigenaar. Het OLVG verkoopt het pand aan de Amsterdamse vastgoedontwikkelaar COD (Cradle of Development). De geplande datum van overdracht is 1 november 2014’, aldus het OLVG.

Peter van der Meer, lid raad van bestuur van het OLVG: “We nemen met trots afscheid van een lange historie van zorg in hartje centrum Amsterdam. Meer dan anderhalve eeuw zijn er vele honderdduizenden mensen behandeld, verzorgd, geopereerd en bevallen. COD zet deze traditie van zorgverlening op een andere manier voort.”

Nieuwe plannen
COD wil het pand ontwikkelen tot een complex voor wonen,werken en mogelijk zorg. “We zijn vereerd dat we de gebouwen van het Prinsengrachtziekenhuis een nieuwe leven mogen geven. De aankoop past in onze ambitie om binnenstedelijke gebouwen weer toekomstbestendig te maken, met respect voor de historie en de omgeving.” 

De aankoop en ontwikkeling gebeurt deels in samenwerking met Harvest & Millten en internetondernemer Maarten Beucker Andreae. Het concept is uitgevoerd door architecten Roberto Meyer (MSVA Architects) en Andre van Stigt (Architectenbureau J. Van Stigt). COD realiseerde eerder al in Den Haag het verpleeghuis ‘Martha Flora Huis’ voor mensen met Alzheimer en dementie. 

In Amsterdam heeft COD recent de ‘5 Keizers’ aan de Keizersgracht herontwikkeld tot een binnenstedelijk multifunctioneel gebouw. Ook het voormalige ABN-gebouw ‘Prins en Keizer’ aan de Vijzelstraat in Amsterdam wordt door COD en haar partners ontwikkeld.

Patiëntenzorg naar andere locaties
Het pand heeft, ook volgens betrokken makelaar CBRE, een marktconform bedrag opgeleverd. Die opbrengst zet het OLVG in voor de zorgverlening aan patiënten. Zo wordt er bijvoorbeeld gebouwd aan het nieuwe moeder- en kindcentrum het Anna Paviljoen waar in de toekomst vele Amsterdamse baby’s worden geboren. Maar zo zijn er nog vele kleine en grote projecten waarmee het OLVG de zorg aan patiënten verder wil verbeteren.

Het OLVG streeft ernaar de huidige activiteiten op de Prinsengracht voor 1 oktober onder te brengen op andere locaties. Daarbij kijkt het OLVG ook naar een kleine, nieuwe locatie in de binnenstad. Daar zou een beperkt aantal activiteiten, waaronder een aantal poliklinieken en lab- en diagnostische faciliteiten, moeten komen. 

Peter van der Meer (OLVG): “Natuurlijk is het Oosterpark ook niet ver, maar door een nieuwe locatie in de binnenstad kunnen we toch reguliere basiszorg middenin het centrum behouden”. Met het vertrek van het OLVG uit het voormalige Prinsengrachtziekenhuis, komt er na 157 jaar een einde aan verpleging en medische ingrepen aan de Prinsengracht.

Goedkeuring College Saneringen Zorginstellingen
Het College Saneringen Zorginstellingen gaf in juni goedkeuring aan de verkoop aan COD. Die goedkeuring had het OLVG nodig, vanwege de Wet Toelating Zorginstellingen. Het College is een zelfstandig bestuursorgaan op het terrein van de volksgezondheid en beoordeelt vastgoedtransacties.

Categorie:
Provincie: