zondag, 24. augustus 2014 - 22:47 Update: 25-08-2014 8:37

Prinses Beatrix bij concert van het European Union Youth Orchestra

Prinses Beatrix woont concert bij European Union Youth Orchestra
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Prinses Beatrix heeft zondagavond een concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam bijgewoond. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Onder leiding van de Russische dirigent Vasily Petrenko en met de Macedonische Simon Trpčeski achter de piano, speelde het jeugdorkest Symphonic Dances uit de musical/opera West Side Story (1960) van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Van de eveneens Amerikaanse George Gershwin bracht het orkest Rhapsody in Blue (1924) ten gehore.

Ook speelde zij delen uit het ballet Romeo en Julia (1935-1936) van de Russische componist Sergej Prokofjev. Met de werken van Bernstein en Gershwin sloot het concert aan bij het Amerika-thema van het Concertgebouw van komend seizoen. Een gedeelte van de programmering in 2014 en 2015 staat in het teken van het muzikale landschap in de Verenigde Staten. 

Het European Union Youth Orchestra is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1978 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten.

Het orkest bestaat uit 140 jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 4000 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten. Het concert op 24 augustus is de laatste van een Europese tournee. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):