dinsdag, 4. november 2014 - 20:15 Update: 05-11-2014 18:18

Producent kan tijdelijk medicijn behandeling prostaatkanker niet leveren

Medicijn behandeling prostaatkanker tijdelijk niet verkrijgbaar
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het middel radium Ra-223 dichloride (Xofigo), dat gebruikt wordt voor patiënten met prostaatkanker, is door productieproblemen bij de fabrikant tijdelijk slecht tot niet verkrijgbaar. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag.

‘Patiënten die momenteel gebruik maken van het middel zullen hun behandeling tijdelijk moeten staken. De verantwoordelijk arts dient te overwegen of het noodzakelijk is om over te stappen op een alternatieve behandeling. De fabrikant kan nog niet overzien wanneer de distributie van Xofigo kan worden hervat’, aldus het CBG.

Producent Bayer Pharma AG heeft de productieproblemen in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) gemeld. De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle oncologen, urologen, nucleair geneeskundigen en ziekenhuisapothekers werkzaam in de ziekenhuizen met een licentie voor dit middel.

Radium Ra-223 dichloride kan worden voorgeschreven aan patiënten met castratieresistent prostaatcarcinoom. Castratieresistent prostaatcarcinoom is een vorm van prostaatkanker waarbij de hormoonbehandeling niet of onvoldoende tot resultaat leidt.

Categorie:
Provincie: