zaterdag, 25. januari 2014 - 11:21 Update: 03-07-2014 0:43

Programma Heel Holland Helpt hielp van massamoord verdachte Rwandees

Foto van lamp in tent | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In haar programma 'Heel Holland Helpt' heeft Wendy van Dijk in 2007 een Rwandees geholpen die nu van massamoord wordt verdacht.

Via het programma werd geld opgehaald voor de gevluchte Ruwandees Jean Baptiste Mugimba, zo schrijft het AD zaterdag.

Mugimba (54)  die na jarenlang verblijf in asielzoekerscentra een verblijfsvergunning had gekregen, werd afgelopen woensdag door een politiemacht  gearresteerd. Dit omdat Rwanda om zijn uitlevering had gevraagd. Ook werd hij gezocht door Interpol. Mugimba wordt verdacht van het voorbereiden en uitvoeren van massamoorden.

Wendy van Dijk reageert onthutst op het nieuws. In het AD zegt ze: 'Je wilt helpen vanwege het verhaal. Als dat achteraf anders blijkt te liggen, dan is dat erg vervelend. Daar schrikken we van.'  Een bekende van Mugimba wilde de Rwandees en zijn familie een nieuwe start bezorgen na een jarenlang verblijf in asielzoekerscentra en had hem daarom opgegeven voor Heel Holland Helpt. Door het programma kreeg Mugimba onder meer een hoop nieuwe spullen en een keuken ter waarde van vijfduizend euro, zo meldt Radio NL.

RTL heeft laten weten dat een redactie altijd de achtergronden van deelnemers aan programma's checkt. Omdat het gezin drie maanden voor de uitzending een verblijfsvergunning kreeg, ging de redactie ervan uit dat die achtergronden in orde waren. Maar naar nu blijkt, wordt Mugimba gezien als een van de belangrijkste verdachten van de volkerenmoord in Rwanda in 1994.