vrijdag, 22. augustus 2014 - 18:10

Project A7 veilig eindigt met positieve resultaten

Project A7 veilig eindigt met positieve resultaten
Foto: Archief MV
Groningen

Het verkeersveiligheidsproject A7 Veilig komt ten einde. Rijkswaterstaat, politie en onder meer provincies hebben ruim twee jaar samengewerkt aan de verkeersveiligheid op de A7 in Friesland en Groningen.

Het belangrijkste effect is volgens Rijkswaterstaat de flinke afname van het aantal snelheidsovertreders. Het veiligheidsgevoel is bij het publiek gedurende het project gelijk gebleven. Het merendeel voelt zich op de A7  veilig.

In december 2011 startten Rijkswaterstaat, Politie, Openbaar Ministerie en de provincies Fryslân en Groningen met A7 Veilig. Aanleiding voor het project waren geluiden over gevaarlijk rijgedrag van weggebruikers op de A7 en ongevallencijfers waarin de A7 (in de provincie Groningen) als één van de gevaarlijkste wegen van Noord-Nederland te boek stond. De partners spraken af gedurende twee jaar intensieve verkeerscontroles in te zetten, aangevuld met verkeersveiligheidscampagnes, voorlichting en (kleine) maatregelen in de weginrichting. Daarnaast hielden de partners veelvuldig contact met weggebruikers en publiek, via internet en social media. De mening van het publiek werd geregeld gepeild via een online enquête op A7 Veilig.

Resultaat politie
De politie was gedurende het project bijna dagelijks aanwezig op de A7 met opvallende en onopvallende controles. Dat resulteerde in het eerste jaar in 3349 staandehoudingen, waarvan 1889 snelheidsovertredingen. 122 rijbewijzen werden ingevorderd. In het tweede jaar telde de politie 2408 overtredingen, waarvan 1053 snelheidsovertredingen. Daarbij werden 57 rijbewijzen ingevorderd. Mede naar aanleiding van de enquêtes van A7 Veilig verlegde de politie in het tweede jaar het accent van de controles van snelheid naar asociaal en gevaarlijk rijgedrag. Denk aan bumperkleven, hinderen bij het wisselen van rijstrook, en bijvoorbeeld handheld bellen.

 

Provincie:
Blik op 112: