woensdag, 1. oktober 2014 - 10:30 Update: 01-10-2014 11:08

PvdA Friesland slaat alarm over de toestand van de partij

PvdA Friesland slaat alarm over de toestand van de partij
Foto: Archief EHF

PvdA Friesland slaat in het interne partijrapport alarm over de toestand van de partij.

De lokale politici van de PvdA krijgen de landelijk koers van de partij niet meer uitgelegd aan de kiezers. Verder blijkt onder andere dat afdelingen gebrekkig samenwerken en dat jonge aanwas zich niet gehoord voelt  Dit schrijft de Volkskrant woensdag. 

Het interne rapport 'De PvdA en de toekomst van het Rode Noorden. Samen sterk naar 2018!' gaat weliswaar over Friesland, maar laat eigenlijk de landelijke situatie zien waarin de partij verkeert. In het rapport constateert men een algeheel  gebrek aan elan en stelt men dat hard ingrijpen noodzakelijk is als de partij haar machtspositie in het noorden niet wil verspelen.

De auteurs stellen dat de gemeenteraadsverkiezingen van maart waren voor de PvdA de slechtste waren sinds de oorlog. De partij haalde landelijk slechts 10,2 procent van de stemmen. In Friesland lag dat percentage weliswaar hoger (17,8 procent), maar dat was nog altijd een verlies van 12,9 procent (7.000 kiezers) ten opzichte van vier jaar eerder.

Het rapport noemt een aantal oorzaken waardoor de aanhang van de PvdA zo teruggelopen is. Zo laat de campagne-organisatie te wensen over en is een PvdA-politicus te vaak een 'anonieme bestuurder'. De partij heeft darnaast veel concurrentie van de lokale partijen, maar ook van de grote landelijke partijen. De PvdA in Friesland heeft behoorlijk  last van de landelijke trend. 'Het verliezen van je eigen gezicht door het regeren met de VVD' is volgens de opstellers van het rapport cruciaal geweest in de nederlaag. 'De invloed en landelijke staat van de partij is de voornaamste reden voor het verlies geweest.'

Provincie: