zondag, 14. september 2014 - 13:16 Update: 14-09-2014 17:51

PvdD stelt kamervragen over doodschieten uit water geredde zwijnen

Door brandweer uit water geredde zwijnen alsnog gedood
Foto: Archief FBF.nl
Weert

Het moet een dubbel gevoel hebben gegeven voor de brandweerlieden in Weert die zondagochtend 8 wilde zwijnen uit het water wisten te redden. Een jachtopziener schoot de zwijnen toen ze op het droge waren allemaal af.

Om 08.20 uur rukte de brandweer Weert zondagochtend uit voor in éérste instantie 5 wilde zwijnen te water. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om maar liefst 8 wilde zwijnen. 

De brandweer dreef, met ondersteuning van 2 vaartuigen, de dieren op richting de wildtrap bij de sluis. Hier kon men op veilige wijze de dieren uit het water halen. Enkele wilde zwijnen waren reeds uit het water gehaald. De brandweerlieden wist ook de overige ‘drenkelingen’ op de kant te krijgen.

Afgeschoten
Ondanks de inspanningen van de brandweerlieden, zijn de dieren vervolgens afgeschoten door een jachtopziener van Staatsbosbeheer. Dit heeft alles te maken met een 0-zero beleid van de overheid met betrekking tot de leef- en verblijfgebieden van wilde zwijnen. 

Deze leef- en verblijfgebieden beperken zich tot de Hoge Veluwe en het Meinweggebied in Midden-Limburg. Indien de wilde zwijnen buiten deze gebieden komen, door wat voor oorzaak dan ook, worden en moeten zij helaas worden afgeschoten, aldus de richtlijnen van de overheid.

Partij voor de Dieren
De PvdD heeft zondag kamervragen gesteld over het afschieten van de wilde zwijnen. 'Deelt u de mening dat dieren die in hulpbehoevende omstandigheden verkeren anders bejegend zouden dienen te worden dan gedood te worden?', is één van de 9 gestelde vragen. 

Provincie:
Blik op 112: