zondag, 1. juni 2014 - 12:39 Update: 03-07-2014 0:35

Qatar kocht WK 2022

Foto van voetbal en oliesjeiks | Archief EHF
Foto: Archief EHF

(Elfvoetbal) Het WK van 2022 zou weleens op losse schroeven kunnen komen te staan. De Sunday Times zegt te beschikken over bewijzen van omkoping bij de toewijzing van het toernooi.

De krant zou over geheime documenten, emails, brieven en bankafschriften beschikken. Grote speler in de hele handel zou de voormalige vice-voorzitter van de FIFA, Mohamed Bin Hammam, zijn. Hij zou voornamelijk in Afrika voor zes miljoen aan stemmen hebben gekocht.

Opvallend is dat Bin Hammam eerder in 2011 al voor het leven werd geschorst vanwege omkoping. Dat besluit werd later teruggedraaid. Hij verdween een tijdje uit het voetbal, maar werd later alsnog voor het leven geschorst door de FIFA.
Bin Hammam ontkent alle geruchten dat hij ooit stemmem heeft gekocht. Datzelfde geldt voor het organisatiecomité. De Sunday Times beweert dat de voormalig-vice-voorzitter van de FIFA al ruim voor de verkiezing van december 2010 een netwerk had opgezet. Op deze wijze kon hij de verkiezingen manipuleren.

De FIFA staat enorm onder druk wegens verschillende aanklachten rond omkoping. Bovendien worden er vraagtekens gezet bij de keuze voor Qatar als gastland voor het WK 2022. Naast de eventuele illegale handelingen is het veel te warm om er te voetballen in de zomer.

De FIFA is al een lange tijd bezig om de toewijzing van het WK in 2022 te onderzoeken. Mogelijk brengt de ontdekking van de Sunday Times nieuw licht op de zaak. In het ergste geval kan de keuze voor Qatar als gastland worden herzien.

Categorie:
Tag(s):