woensdag, 26. november 2014 - 8:55 Update: 26-11-2014 12:40

Rabobank: Groei economie gaat twee heer zo hard

Rabobank: Economische groei gaat twee heer zo hard
Foto: fbf

De Nederlandse economie zal in 2015 met 1½ procent twee keer zo hard groeien als in 2014. Dit zegt de Rabobank. Maar de groei blijft laag en de werkloosheid hoog. Het besteedbare inkomen van huishoudens neemt voor het tweede jaar op rij toe en het herstel op de woningmarkt zet door.

Daardoor wordt de economische groei in 2015 iets minder afhankelijk van de uitvoer en zullen behalve de bedrijfsinvesteringen eindelijk ook de particuliere consumptie en de woninginvesteringen weer toenemen. Dit tegen de achtergrond van een redelijk, maar verre van spectaculair groeiende wereldeconomie.

Hervorming belastingstelsel

Voor het kabinet ligt er een uitgelezen kans om met de hervorming van het belastingstelsel Nederland economisch verder te versterken. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag gepubliceerde Visie op 2015.

Breed draagvlak

Wim Boonstra, chef-econoom van de Rabobank: 'Voor het vereenvoudigen van het toeslagenstelsel en een verlaging van de lasten op arbeid bestaat breed politiek draagvlak. Een verlaging van de lasten op arbeid, zowel de werkgeverslasten als de loonbelasting van werknemers, kan het reeds ingezette beleid om het arbeidspotentieel te vergroten versterken. Dit kan op een budgettair verantwoorde manier.'

Categorie:
Tag(s):