donderdag, 27. november 2014 - 12:20 Update: 27-11-2014 18:21

Rashondenfokkers willen af van extreme uiterlijke kenmerken

Geen honden meer met zonder extreme uiterlijke kenmerken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Rashonden moeten in 2024 gezond en sociaal zijn en geen last meer hebben van extreme uiterlijke kenmerken.

Dat is de ambitie van de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers, de Raad van Beheer in het projectplan Fairfok, dat op 27 november 2014 aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is aangeboden.

Om dat te bereiken worden bijvoorbeeld vanaf 2016 op de Nederlandse hondenshows ongeveer 40 hondenrassen bij het onderdeel ‘beste van het ras’ behalve door de reguliere keurmeesters ook beoordeeld door een team van onafhankelijke dierenartsen. De stamboom is in 2018 uitgegroeid tot een soort keurmerk: ‘fairfok’. Dit geeft dan aan dat bij het fokken veel aandacht is voor gedrag, gezondheid en welzijn van ouderdieren en pups.

Staatssecretaris Dijksma noemt het plan een belangrijke stap op weg naar gezondere rashonden. “Het is voor het welzijn van honden echt noodzakelijk dat er nu forse stappen worden gezet. Er moet een eind komen aan het leed van honden omdat hun baasjes een platte snuit of overdreven rimpels mooi vinden. Daarom is het goed dat er nu een plan van aanpak ligt”, aldus Dijksma.

Provincie:
Tag(s):