woensdag, 14. mei 2014 - 9:59 Update: 03-07-2014 0:36

Rattengif en nagellak-remover in sigaretten

foto van rat roken | fbf
Foto: fbf

Om te voorkomen dat jongeren gaan roken en om hen beter te informeren over toegevoegde stoffen in sigaretten komen het ministerie van Volksgezondheid en het Longfonds woensdag allebei met een jongerensite vol informatie.

De EU-landen hebben met elkaar afgesproken dat zij jongeren gaan informeren over stoffen die door tabaksfabrikanten worden toegevoegd aan tabak. Het gaat dan bijvoorbeeld om rattengif en nagellakremover. Dit melden verschillende media woensdag. Die stoffen worden door de fabrikanten toegevoegd om de smaak van sigaretten te verbeteren. Verder kunnen jongeren op de site lezen hoe schadelijk deze stoffen voor de gezondheid zijn.

Nederland is het enige EU-land dat naast een website over tabaksadditieven voor volwassenen (www.tabakinfo.nl) nu ook de jongerenversies www.watziterintabak.nl (van het ministerie van Volksgezondheid) en www.zitdaterechtin.nl (Longfonds) online heeft.

De gedachte achter beide sites is dat jongeren waarschijnlijk niet gaan roken als ze weten wat voor stoffen er eigenlijk in een sigaret zitten. Staatssecretaris van Volksgezond Van Rijn zegt hierover in de media: 'Speerpunt van ons tabaksbeleid is voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

25% jongeren nicotine-verslaafd
Een kwart van alle 15-jarigen is al verslaafd aan sigaretten.  Want als het je lukt om als tiener niet te roken is de kans veel groter dat je als volwassene ook niet verslaafd raakt. En dat is natuurlijk veel gezonder. Onze nieuwe site kan jongeren helpen om niet met roken te beginnen.'