zaterdag, 26. april 2014 - 20:13 Update: 03-07-2014 0:37

Rauwe kippenpoten te warm bewaard op Koningsdag

Foto van vrouw die broodje kroket eet Koningsdag | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er blijkt nog steeds te veel mis met de voedselverkoop rond Koningsdag. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdagavond.

'Om voedselvergiftigingen te voorkomen hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 25 en 26 april inspecties uitgevoerd op de verschillende Oranjemarkten en -festiviteiten', aldus de NVWA. Verspreid over het land zijn ruim 350 inspecties uitgevoerd. Eén derde van de straatverkopers had de zaken niet op orde. De NVWA heeft 20 boeterapporten opgemaakt, de overige overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

De meeste straatverkopers die in de fout gingen hadden problemen met het goed koelen of verhitten van hun producten. Bijvoorbeeld rauw gehakt en rauwe kippenpoten die bij een te hoge temperatuur werden bewaard of gebakken satés in warmhoudbakken die niet heet genoeg waren.

Boetes tot 1050 euro
De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de €525 en €1050. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Provincie: