donderdag, 13. februari 2014 - 11:07 Update: 03-07-2014 0:42

Recherche politie Eindhoven lost gewelddadige misdrijven op

foto van recherche | fbf
Foto: fbf
Eindhoven

Met de aanhouding van enkele verdachten en daarnaast nog het verhoor van enkele andere verdachten denkt de politie drie zware gewelddadige misdrijven van het vorig jaar opgelost te hebben. Wat begon als twee onafhankelijke misdrijven eindigde in drie zaken die op een of andere manier met elkaar te maken hadden.

Beroving in woning
In de nacht van woensdag 11 september op donderdag 12 september 2013 waren een 23-jarige man uit Steensel en een 22 jarige man uit Eersel naar een woning aan de Laagstraat gekomen om daar drugs te kopen. Deze transactie was bemiddeld door een 33-jarige vrouw uit Eindhoven. De verkoper was daar ook. Die ging de koopwaar halen maar in plaats van dat hij met de drugs aankwam kwam hij met een andere man binnen. Ze hadden beiden een wapen. Ze beroofden de twee kopers van het geld wat ze bij zich hadden. Er ontstond een worsteling waarbij een van de kopers lichtgewond raakte. De daders en de bemiddelaarster wisten te ontkomen. De recherche startte een onderzoek waarbij na enige tijd de recherche de identiteit van de twee mogelijke daders wist te achter halen, twee 22-jarige mannen uit Eindhoven.

Man beschoten op straat
Zondagmorgen 22 september 2013 kwam er een melding binnen bij de politie dat een man aan de Grote Berg in Eindhoven gewond zou zijn. Uit het onderzoek bleek dat een 33-jarige inwoner uit Eindhoven beschoten was door een andere man. Ook nu startte de recherche een onderzoek.

Ripdeal
De recherche ontdekte dat de beschieting op de Grote Berg vermoedelijk te maken had met een beroving eerder die avond ook op de Grote Berg gepleegd. Daar zouden twee of drie mannen, waaronder het slachtoffer die later beschoten werd, enkele anderen onder bedreiging drugs afhandig hebben gemaakt.

Drugs
Alle drie de drugsgerelateerde incidenten waren in geweld ontaard. Het werd de recherche al snel duidelijk dat de zaken te maken hadden met een groepering in de binnenstad van Eindhoven. De twee rechercheteams samen kregen een totaal beeld van alle verdachten in deze drie zaken.

Aanhoudingen
Op 24 oktober werd één van de 22-jarige mannen aangehouden voor de beroving in de woning aan de Laagstraat. Deze verdachte zit nog vast in afwachting van de rechtszaak. Op 20 januari werd de tweede verdachte in deze zaak aangehouden. Ook hij zit nog vast. De bemiddelaarster was al op 22 oktober aangehouden en na verhoor weer heengezonden.

De vermoedelijke schutter van het schietincident, een 22-jarige inwoner uit Bergen op Zoom is op 18 november aangehouden en verblijft nog onder de hoede van justitie. Een 22-jarige medeverdachte is op 28 januari aangehouden en ook hij zit nog vast.

Drie mannen zijn verdacht van de zogenaamde ripdeal, allen uit Eindhoven waaronder het 33-jarige slachtoffer van het schietincident. De twee anderen zijn 27 en 28 jaar oud. Ze zijn de afgelopen tijd als verdachte in deze zaak gehoord.

Provincie:
Blik op 112: