woensdag, 12. november 2014 - 16:12 Update: 12-11-2014 16:25

Rechtbank staat COA opvang 700 asielzoekers in Eindhoven toe

Rechtbank staat COA opvang 700 asielzoekers in Eindhoven toe
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De rechtbank heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) toestemming gegeven om in ‘de Orangerie’ in Eindhoven zevenhonderd asielzoekers opvangen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdagmiddag bepaald.

Omwonenden stapten vorige week naar de rechter omdat zij overlast vreesden. De Orangerie was tot 2011 in gebruik als verzorgings- en verpleeghuis. Daarna stond het meestal leeg. Het COA vroeg het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven in september jl. de Orangerie voor maximaal twee jaar te mogen gebruiken voor de opvang van maximaal zevenhonderd asielzoekers. De burgemeester gaf daarvoor toestemming en het COA begon met het aanpassen van het gebouw.

Omdat de omwonenden overlast vrezen, vroegen zij het college handhavend op te treden tegen het illegale gebruik van de Orangerie. Daarnaast voerden de omwonenden aan dat het besluit van het college om de COA toestemming te geven onzorgvuldig is genomen en er bovendien geen concreet zicht is op legalisatie van de illegale situatie.

De voorzieningenrechter gaat voor een deel met de argumenten van de omwonenden mee. De rechter vindt ook dat het college het besluit om COA toestemming te geven voor het gebruik van het pand onzorgvuldig heeft genomen. De rechter ziet niet in waarom het college gemeend heeft zo snel te moeten beslissen op het verzoek van het COA, zonder daarbij te overleggen met bijvoorbeeld een wijkagent of leden van de wijkvereniging. Daarom kan het besluit van het college in zijn huidige vorm geen stand houden.

Inmiddels bestaat er wel concreet zicht op legalisatie van het gebruik van het gebouw. Er heeft ook overleg plaatsgevonden met omwonenden. Daarnaast gelet op de behoefte aan opvangvoorzieningen bij het COA, weegt de voorzieningenrechter de belangen van het COA en het college zwaarder dan die van de omwonenden.

Provincie:
Tag(s):