zondag, 12. oktober 2014 - 23:05 Update: 13-10-2014 7:57

Rechtbanken gaan Rijkspassen medewerkers vervangen

Rechtbanken gaan Rijkspassen medewerkers vervangen
Foto: SXC
Utrecht

De Raad voor de rechtspraak gaat alle Rijkspassen vervangen die medewerkers van de Rechtspraak gebruiken. Een Rijkspas is nodig om een gerecht te kunnen betreden zonder door poortjes te moeten waarmee wordt gecontroleerd op onder meer metalen voorwerpen.

Journalist Albert Stegeman toonde zondagavond 12 oktober 2014 in zijn programma 'Undercover in Nederland' aan dat de registratie en autorisatie van Rijkspassen binnen de rechtbank Midden-Nederland niet op orde is. Deze grote vervangingsoperatie van personeelspassen moet daar een einde aan maken en zo snel mogelijk zijn afgerond.

Gerechtsgebouwen zijn voor het publiek toegankelijke gebouwen, toch zijn er veiligheidsmaatregelen nodig om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en (vertrouwelijke) dossiers te garanderen. Een van de onderdelen van de beveiliging van gerechtsgebouwen in Nederland is een toegangscontrole voor (tijdelijke) medewerkers met een Rijkspas. De beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van rijkspassen worden eveneens aangescherpt.