vrijdag, 3. oktober 2014 - 20:24 Update: 03-10-2014 20:28

Rechter:Bedrijfspand Humberweg geen clubhuis Hells Angels

Rechter:Bedrijfspand Humberweg geen clubhuis Hells Angels
Foto: Archief EHF
Amsterdam

​B&W van Amsterdam hebben niet aannemelijk gemaakt dat het bedrijfspand aan de Humberweg 12 voor clubactiviteiten van de Hells Angels wordt gebruikt. Dit meldt de rechtbank Amsterdam vrijdag.

'Ook hebben B&W ten onrechte bepaald dat de Stichting Hell’s Angels Amsterdam in strijd met het bestemmingsplan zelf het pand als kantoorruimte gebruikt', aldus de rechtbank. 

De stichting Hell’s Angels Amsterdam is sinds oktober 2012 eigenaar van het bedrijfspand in Amsterdam. Het pand wordt verhuurd aan BRM Events, die daar vergadert en kantoor houdt. Dat is in strijd met het bestemmingsplan en daartegen kan in principe worden opgetreden. B&W vinden echter dat BRM Events een onderdeel is van de stichting en hebben daarom de stichting niet als verhuurder, maar alleen als feitelijke overtreder een dwangsom opgelegd.

De rechtbank heeft geoordeeld dat BRM Events voldoende zelfstandig opereert naast de stichting. De bijeenkomsten en vergaderingen van BRM Events worden onder anderen bezocht door leden van de Hells Angels. In het pand is verder een motorstalling en werkplek gevestigd, die door B&W wel wordt toegestaan.

Ook deze stalling en werkplaats wordt bezocht door leden van de Hells Angels. De rechtbank oordeelt dat de enkele aanwezigheid van leden van de Hells Angels in het pand niet voldoende is om aan te nemen dat de stichting daar clubbijeenkomsten en horeca activiteiten organiseert. Daarbij weegt ook mee dat de politie en inspectie verschillende keren geen toegang kregen tot het pand om controles uit te voeren en het daar, naar zeggen om escalatie te voorkomen, bij hebben gelaten.

Tegen de uitspraak kan binnen zes weken hoger beroep worden ingesteld.