maandag, 27. januari 2014 - 8:59 Update: 03-07-2014 0:43

Rechtszaak 11 verdachten examendiefstal Ibn Ghaldoun duurt week

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Deze week staan elf leerlingen in de rechtbank van Rotterdam terecht voor de examendiefstal van afgelopen jaar op de islamitische Ibn Ghaldounschool. Dit melden verschillende media maandag.

De elf jongeren- negen jongens en twee meisjes- worden verdacht van de inbraak of de betrokkenheid daarbij en het verspreiden van de examens.

De rechtbank heeft vijf dagen uitgetrokken voor de zaak. Het gaat om  diefstal van in totaal 27 eindexamens vorig voorjaar: 15 vwo-, 10 havo- en 2 vmbo-examens. Deze werden vermoedelijk gefotografeerd. Dat materiaal zou via internet en usb-sticks verder zijn verspreid. De rechtbank begint maandag met de zaken van de negen minderjarige verdachten. Dinsdag staan de zaken tegen de twee minderjarige verdachten op het programma. Die vindt achter gesloten deuren plaats. Woensdag wordt de strafeis tegen alle verdachten gesteld.

In het voorjaar werden de 27 eindexamens op het Ibn Ghaldoun gestolen. De dieven slaagden erin via het dak de school in te komen In de school braken ze de ruimte open waar de examens lagen opgeborgen.

De examens zouden voor prijzen tussen de 50 en 250 euro zijn verkocht. Uiteindelijk spoorde de politie meer dan honderd leerlingen op die de toetsen in bezit hadden. In Nederland in nog niet eerder op zo'n grote schaal examenfraude gepleegd. Eindexamenleerlingen in het hele land zaten lange tijd in spanning of hun examens wel geldig  zouden zijn. Uiteindelijk moesten alleen de leerlingen van de Ibn Ghaldounschool de gestolen examens opnieuw maken.