zaterdag, 18. oktober 2014 - 8:59 Update: 18-10-2014 12:06

Record aantal basisscholen moet deuren sluiten

Veel basisscholen sluiten deuren door dalend aantal leerlingen
Foto: Archief EHF
Utrecht

Elk jaar sluiten steeds meer basisscholen hun deuren.

In het afgelopen jaar werden 108 basisscholen opgeheven of gefuseerd met een andere school. De PO-raad meldt dat het zich niet kan herinneren dat het aantal scholen dat in één jaar verdween ooit zo hoog is geweest. Dit schrijft de NOS zaterdag.

De oorzaak van de sluitingen is het dalend aantal leerlingen. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad: 'We weten aan de hand van geboortecijfers precies hoeveel leerlingen we op het basisonderwijs kunnen verwachten. De prognose is dat er in 2020 in heel het land 100.000 leerlingen minder zijn. Scholen en scholenkoepels moeten hierop inspringen. Scholen moeten volgens Den Besten meer samenwerking zoeken of samengaan.

Vooral in de krimpgebieden zoals Noord-Groningen, Zeeland en Limburg neemt het aantal leerlingen af, maar ook de Randstad, en het midden van het land krijgen er nu mee te maken. Den Besten: 'Scholen en ouders moeten hierop anticiperen, en dat betekent ook dat er voorzieningen verdwijnen. We zijn blij dat de regering het samenwerken tussen scholen makkelijker wil maken.'

 

Provincie:
Tag(s):