maandag, 6. januari 2014 - 15:19 Update: 03-07-2014 0:45

Recordaantal Museumkaarten en meer bezoekers

Foto van toerist voor Rijksmuseum | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In 2013 is er een recordaantal van 1 miljoen Museumkaarten verkocht. Dit meldt de Museumvereniging maandag.

In 2012 waren het er nog ruim 100.000 minder, toen werden er 895.000 Museumkaarten verkocht. Daarnaast gingen Museumkaarthouders nog nooit zo vaak naar musea als in 2013, zij brachten circa 6,4 miljoen bezoeken. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor. De vergoeding van de entreegelden aan musea bedraagt meer dan € 35 miljoen over 2013. In 2012 was dat bijna € 29 miljoen.

Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, is verheugd met deze mijlpaal: “Ik maak graag van de gelegenheid gebruik alle miljoen Museumkaarthouders te bedanken voor hun steun aan musea!  Zij zijn de ambassadeurs van musea en bezoeken gemiddeld drie keer vaker een museum dan mensen zonder een Museumkaart. Volgens Stichting Economisch Onderzoek levert dat musea extra entree-inkomsten, en bovendien neveninkomsten uit horeca en winkel op.”

Volgens Weide heeft het succes van de Museumkaart te maken heeft met de aantrekkelijke prijs en het gemak waarmee kaarthouders binnen kunnen lopen bij musea.“ Wij zien steeds vaker dat museumbezoek met de kaart een aantrekkelijk uitje voor gezinnen is.”

Weide denkt dat de stijging van het aantal bezoeken het gevolg  is van spraakmakende nieuwbouw en verbouwingen: “Echte publiekstrekkers zijn recente heropende musea zoals die aan het Museumplein in Amsterdam, De Fundatie in Zwolle, het Fries Museum in Leeuwarden, het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.”